Název akce se odvíjel od záměru organizátorů – vyvolat v lidech nějaký impuls, změnu a „ukázat jim, že je má někdo rád“. V tom vidí i úkol církve. „Někdo si myslí, že je to pro staré babičky, ale my jim chceme ukázat, že to tak není. Chceme se mladých lidí ptát i na jejich názor, třeba i v čem by se církev měla změnit,“ popsal David Kiedroň, vedoucí karvinského Impuls týdne.

Celou akci pořádali členové Slezské církve evangelické. Místním v tom pomáhali i dobrovolníci ze Spojených států a Norska. Pro všechny mladé lidi si připravili týden plný společných aktivit, her, besed a mezinárodních večerů.

Mimo jiné tak mohli všichni, kdo se zúčastnili některého z bodů programu, zažít třeba americké barbecue nebo se projít v průvodu jako při oslavách Dne norské ústavy. Jeden z večerů také patřil členovi mezinárodní organizace Open Doors, který se podělil o své zážitky z humanitárních akcí v oblastech zasažených válkou.

„Když jsem přijela do České republiky, v podstatě nic jsem o ní nevěděla. O to příjemnější bylo, když jsem poprvé potkala všechny mladé tady. Tento týden si vážně užívám,“ podělila se o své dojmy Brit Helen Finstad, která přijela do Karviné až z norského Kristiansandu.

Impuls týden se v Karviné konal již potřetí, organizátoři chtějí příští rok pokračovat a mimo jiné plánují také založit volnočasový klub, kde by se mohli mladí setkávat a pořádat podobné akce a výlety i v průběhu roku.

Hana Husovská

Vizualizace podoby panelového domu.
Bohumínské paneláky už nebudou barevné. Trend diktuje šedá