I text o zdražení se dá začít příznivou zprávou. Motoristé pořídí dálniční známky na rok 2019 za stejnou cenu jako loni, roční známka je vyjde na 1500 korun.

V nejbližších týdnech by se podle experta České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václava Louly neměly směrem nahoru hýbat ani ceny pohonných hmot u pump.

Změny chystá Česká pošta, která bude balíky oceňovat nově nikoliv už podle váhy, ale rozměru.

JÍZDNÉ: AUTOBUSY

Stejné ceny budou v novém roce platit cestující v ostravské hromadné dopravě, od ledna 2019 se nezmění ani ceny v systému ODIS Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje.

Rovněž společnost Arriva, která provozuje autobusové spoje i v našem kraji, podle jejich mluvčího Martina Faráře zdražení jízdného na svých komerčních linkách neplánuje.

Ilustrační foto
O silvestrovské noci záchranáři ošetřili 400 lidí

JÍZDNÉ: VLAKY

České dráhy (ČD) ceny pro nový rok změnily už od 9. prosince 2018, kdy byl zaveden nový jízdní řád. Zvýšení cen pro rok 2019 bylo na úrovni inflace, tedy v průměru o 2,5 procenta.

„U řady typů jízdenek ke zvýšení cen vůbec nedošlo, například u superakčních jízdenek, celodenních síťových jízdenek, Kilometrické banky a dalších. Ceny jízdenek Praha Ostrava bez dalších slev (Superakční jízdenka) tak začínají na 159 korunách, v případě žáků, studentů nebo seniorů 65+ pak na 39 korunách,“ upřesnil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Mluvčí železničního dopravce RegioJet Aleš Ondrůj uvedl, že se tato společnost aktuálně na úpravy cen nechystá.

POPLATEK ZA ODPAD

Petr Havránek z Magistrátu města Ostravy potvrdil, že výše poplatku za komunální odpad v roce 2019 se nemění, činí nadále 498 korun na osobu a kalendářní rok. „Jedna novinka tu ale je doposud platilo, že od poplatku je osvobozen poplatník s trvalým pobytem v sídle ohlašovny, a to po dobu nahlášení na adrese ohlašovny. Nově jsou i tyto osoby povinny poplatek platit,“ upozornil Petr Havránek.

Socha Věry Špinarové.
Kdo zazářil a kdo dělal v roce 2018 ostudu?

VODNÉ I STOČNÉ PODRAŽÍ

Za jeden kubík vodného a stočného budou zákazníci z řad domácností Ostravských vodáren a kanalizací místo stávajících 77,30 platit od ledna tohoto roku 80,71 koruny. Měsíčně to bude stát průměrného spotřebitele v Ostravě o necelých 10 korun více.

Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) od ledna 2019 budou účtovat domácnostem za kubík vodného a stočného 85,08 koruny, což je o 4 koruny více, než platili v roce minulém. Nová cena znamená podle mluvčího SmVaK Marka Síbrta při průměrné spotřebě zvýšení zhruba o 125 korun pro jednoho zákazníka ročně.