Vánoce se blíží a nakupování dárků na internetu je už dnes mnohdy na úrovni nakupování v tzv. kamenných prodejnách. Jak nenaletět?

„Všechny rizikové weby spojuje skutečnost, že se nikde v kontaktech spotřebitel nedočte, kdo je provozovatelem. Jediným kontaktem bývá jakýsi formulář. Každý den Česká obchodní inspekce zveřejňuje nové podvodné weby na stránkách www.coi.cz/rizikove,“ shrnuje úvodem pár základnách rad mluvčí ČOI Milan Frŏlich.

Revitalizace lesoparku Dubina bude na jaře pokračovat.
Karvinský lesopark Dubina se mění

Výše popsaný trik s kupováním domén?

„Internetové stránky, které přímo v adrese nesou název například dříve reálně fungující restaurace. Když se na ně prokliknete dnes, najdete tam třeba e-shop s obuví. Už toto by mělo každého odradit,“ říká dále Milan Frŏlich.

Weby, kde existuje jen jediná možnost platby, a to předem.

„Nereaguji a vyberu si jinou nabídku. Poctiví obchodníci mají v nabídce několik možností platby za zboží, peníze předem nikdy neposílám. A platí to nejen u internetových společností, ale třeba také u nakupování od soukromých osob na portálech, jako Bazoš, Aukro a další,“ přidává další základní rady jak se na internetu nestát obětí podvodného jednání mluvčí policie Zlatuše Víačková.

Ilustrační foto
Náraz auta do stromu skončil tragicky

„A vyplatí se také pročíst si případné recenze a zkušenosti jiných,které jsou v případech mnoha e-shopů na internetu k mání,“ radí dále.

Policie pak doporučuje vyhýbat se také webům, psaným špatnou a jinak nespisovnou češtinou.

„Před výběrem správného e-shopu doporučujeme zkontrolovat, zda prodejce není například náhodou z Panamy, Číny a dalších takových zemí, protože případné reklamace, pokud tedy zboží dorazí, bude nutné řešit právě s prodejcem z dané země. Doporučujeme nakupovat na e-shopech provozovatelů v ČR, nebo alespoň v rámci EU, protože zde platí klasická možnost vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu, 2 roky „záruky“ a vše tak, jak je spotřebitel v ČR zvyklý,“ doplňuje mluvčí ČOI Milan Frŏlich.

Magistrát města Havířova.
Problémová zakázka na okna se městu prodražuje
Vánoční strom v Havířově-Podlesí na Terase.
Přípravy na adventní trhy vrcholí. Někde už stojí stromy