Někdejší rodinný domek v Hřbitovní ulici začal dosluhovat už před několika roky. Sociální služby města Havířova, které v něm centrum provozují, proto začaly připravovat modernizaci. Ta začala před několika týdny.

„S ohledem na velmi špatný stav objektu byla nutná skutečně generální oprava. Od ní si slibujeme mnohem lepší podmínky pro zaměstnance i klienty. Financování probíhá přes evropské fondy,“ řekl ředitel SSMH Milan Černý.

Lidé bez domova se mohou do centra přijít umýt, najíst nebo vyprat oblečení. Po dobu rekonstrukce bylo centrum přestěhováno do domu u autobusové točny za sídlištěm II. etapa.

„Hledali jsme prostory, které by nám vyhovovaly. Nechtěli jsme žádný objekt v zastavěné oblasti, což by se občanům nelíbilo,“ dodal ředitel Černý.

Bezdomovcům se v provizorních prostorech líbí natolik, že by v nich chtěli zůstat. „Podařilo se nám tady zachovat všechny činnosti a poskytované služby. Klienti jsou spokojení a dokonce sepsali pro pana ředitele petici, že by tady chtěli zůstat,“ potvrdila sociální pracovnice Dagmar Kiszková.

Jako nevýhodu bezdomovci vidí snad jen větší vzdálenost od centra, kde se většinou zdržují. „Já tady chodím téměř každý den. Bohužel, je to z centra města dále, to je nevýhoda. Můžeme si tady připravit jídlo z vlastních surovin. Dneska třeba pečeme bůček a mezitím hrajeme turnaj v Člověče, nezlob se,“ řekl jeden z nich.

Magistrát města Havířova. Ilustrační foto.
Na radnici se mohou lidé objednat na čas