Děj nového detektivního seriálu České televize (ČT) Devadesátky se odehrává přibližně 20 let před seriálem Případy 1. oddělení. Jednotlivé díly se tak vrací do divokých 90. let, kdy se česká společnost vyrovnávala s nově nabytou svobodou.

Od strážmistra k mordpartě

Jednu z hlavních postav hraje ostravský herec Robert Mikluš známý ze seriálů Strážmistr Topinka a Doktor Martin, které se natáčely v Beskydech - více zde.

Snímky z natáčení Strážmistra Topinky:

Děj seriálu předchází Případům 1. oddělení a Robert Mikluš ztvární mladšího Josefa Korejse (původně v podání Miroslava Hanuše).

„Josef v mládí ještě neměl pozici, takže se musí víc snažit, ale je samozřejmě vidět, že je kariérista a sólokapr," uvedl ke své verzi postavy Robert Mikluš.

Česká televize v pondělí 3. ledna večer vysílá první díl nového kriminálního seriálu Stíny v mlze.
Nejdrsnější případy z Ostravska. ČT přichází s novou krimi sérií Stíny v mlze

První z šesti epizod uvede ČT již dnes večer, v neděli 9. ledna, a to v hlavním vysílacím čase - deset minut po osmé hodině. V čase se vrátí do roku 1993, kdy k pražské mordpartě nastoupil mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák v podání Kryštofa Bartoše (původně ho hrál Ondřej Vetchý), aby pomohl objasnit porevoluční kauzy.

Svobodná a divoká 90. léta

Devadesátky mají divákům podle tvůrců připomenout dobu, kdy "…kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a rozhodovalo se o tom, jestli policie najde a ustojí svou roli, kdy mafiáni mohli vše a policie jen to, co si vybojovala…"

„Šlo o válku kutilů policie a mantáků zločinu. Tyto případy byly mnohokrát rozebírány v tisku, v rozhlase i v televizi. My jsme je dali dohromady a napsali příběh tak, jak se udál z pohledu samotné policie," uvedl k sérii autor scénáře Josef Mareš. Sám v letech 1993 až 2001 působil jako vyšetřovatel a jehož náplní práce bylo řešení násilných trestných činů. Scénáře psal už k Případům 1. oddělení.

VIDEO oblíbených ostravských Tří Tygrů sklidilo silnou kritiku. Podívejte se

„Šlo o zvláštní časy, kdy se rodila a zároveň i kastrovala demokracie. Já sám na to vzpomínám jako na velmi krvavou dobu – velké množství lidí zmizelo a až v současnosti se dozvídáme jejich osudy. Byl to Divoký východ," vzpomíná na inkriminované časy zase režisér Peter Bebjak.

Skutečné případy i osoby

Devadesátá léta přinesla podle tvůrců seriálu strmý nárůst kriminality. Seriál divákům v šesti epizodách přiblíží události i osoby, které jsou s těmito lety spjaty – ať už jde o figuru podnikatele Ivana Jonáka a jeho Discolandu nebo šéfa podsvětí Františka Mrázka.

Vyšetřováním vraždy Jonákovy manželky, takzvanými orlickými vraždami nebo těmi s spojenými s obchody s lehkými topnými oleji se zabýval právě Mareš.

Snímek z natáčení kriminálního seriálu České televize Stíny v mlze.
Nový krimi seriál z Ostravy Stíny v mlze: Jak se líbil první díl?

„Většina z toho, co se v sérii odehrává, jsou ikonické případy z 90. let, které jsme všichni prožívali a denně je sledovali," říká k jednotlivým kauzám šumperský rodák Ondřej Sokol, který v seriálu hraje nadpraporčíka Tůmu.

Mladší verzi operativce Václava Plíška, jehož diváci znají z první série v podání Bolka Polívky, ztvárnil taktéž šumperský rodák Martin Finger.