„Studuji Vysokou školu sociálně-právní v Havířově, obor management v sociální sféře," přibližuje dvaadvacetiletá Hanka. Protože ji baví jazyky, k „povinné" angličtině a němčině si přibrala ještě ruštinu. Nicméně zdokonalit si angličtinu mohla při dvou pobytech ve Velké Británii. Loni se podívala do Brightonu na jihu Anglie a koncem srpna se vrátila ze stáže v Oxfordu.

„Byly to hezké dny a zároveň cenný vklad do života. Poznala jsem jiný svět a zdokonalila se v jazyce, který je nezbytnou součástí vědomostní výbavy každého ambiciózního mladého člověka," říká Hanka, která je členkou Barborky šest let.

Pobyty na Britských ostrovech dívce z Českého Těšína zaplatilo sdružení a možná tím podstatně ovlivnilo její další život. „Uvažuju, že bych dál studovala v zahraničí," prozradila dívka na výstavě k výročí sdružení svatá Barbora, které letos oslavilo deset let fungování.

Oficiálně bylo založeno 24. června 2004. „Nápad na vznik Barborky se zrodil v hlavě tehdejšího ředitele OKD Viktora Koláčka. Nějaký čas trvalo, než projekt vykrystalizoval a získal podporu dalších firem, které se staly členy a přispěvateli sdružení," vysvětlil současný předseda svaté Barbory Vladislav Sobol. Dodal, že výstavou chtěli ukázat všem horníkům a občanům regionu, jaké jsou výsledky jejich práce a jaké možnosti poskytuje hornickým sirotkům. Na činnost Barborky totiž mnozí horníci přispívají ve veřejných sbírkách. „Chtěli jsme ukázat, že mezi svěřenci má Barborka řadu vysokoškoláků a středoškoláků, že poskytuje dětem možnost rozvíjet jejich talent a zájmy," dodal Vladislav Sobol.