V době, kdy většina obchodníků nabízí různé slevy a podporuje tak nákupní šílenství, nabídl tento řetězec nejen s drogistickým zbožím svým zákazníkům pocit podílet se na něčem smysluplném. V pátek 29. listopadu se v prodejnách s logem dm nakupovalo s cílem, aby byl obrat co nejvyšší.

Anketu najdete na této stránce pod článkem.

Pět procent z toho totiž má jít na podporu občanských aktivit směřujících mezi seniory a jejich vnoučata. A bylo znát, že na tento způsob charity a podpory zákazník slyší. Díky vstřícnosti vedení dm jsme mohli slíbit, že mezi 70 subjektů do českých a moravských okresů rozdělíme rovné dva milióny korun.

V některých okresech se přihlásil jediný zájemce o finanční dar v minimální výši 28 600 korun, v jiných je přihlášených projektů více. A jak jsme slíbili, o jediném vítězi v každém okrese rozhodnete vy, čtenáři našeho webu.

Vyhrajte dárkový box
Partner projektu připravil pro 15 z vás věcný dar v podobě oblíbeného dárkového boxu. Jak vyhrát cenu? Soutěžní otázku najdete ZDE

Ve vašem okrese se přihlásily domovy a instituce jejichž názvy, adresy najdete pod textem. Abyste mohli lépe rozhodnout, popis jejich konkrétního projektu přikládáme.

Hlasovat můžete na konci článku od 21. února do 1. března. Přejeme vám šťastnou ruku a vítěznému domovu od srdce blahopřejeme. Podmínky předání daru domluvíme již s ním.

OKRES KARVINÁ

1. Centrum sociálních služeb Český Těšín, příspěvková organizace, ul. Sokolovská 1997, 737 01 Český Těšín

Název projektu: Generace spolu

Popis: Naše zařízení spolupracuje už od začátku roku 2017 s Mateřskou školou Hornická v Českém Těšíně. Z nesmělého pokusu o spojení až tak odlišných generací – vzniklo něco kouzelného. Naši uživatelé dosahují opravdu vysokého věku, trápí je mnoho těžkostí a není lehké vyvolat úsměv na tváři. Setkáváme se s dětmi minimálně jednou za dva měsíce a každé setkání přináší zapomenutí na každodenní starosti a velkou dávku pozitivních emocí, které přetrvávají ještě dlouho po návštěvě. Každé setkání s dětmi je očekávanou události, motivuje uživatele ke společné aktivitě. Děti zažily mezi seniory kouzelné velikonoční i vánoční setkání, poznávají staré tradice, které v běžném a uspěchaném životě nemají možnost prožít. Na snímcích z takových akcí je hlavně vidět úsměv v každé tváři. Velmi se nám osvědčili společné sportovní aktivity. Naprosto dokonalé je spojení taktických zkušeností seniorů a fyzické aktivity děti. Samozřejmě každá aktivita vyžaduje přípravu a neustálé zpestření každého setkání.  

2. Dům seniorů "POHODA", o.p.s., Mládí 725, Lutyně, 73514 Orlová

Název projektu: S pílí mozek sílí

Popis: Snahou naší pobytové služby Domu seniorů POHODA, o.p.s. je nabídnout klientům dostupné a smysluplné aktivity. A jedná se právě o trénink paměti, nefarmakologický, preventivní přístup, který hraje významnou roli v procesu stárnutí. V rámci projektu budou klienti a žáci ZŠ Doubrava navštěvovat společná setkání. Celkem se uskuteční 3 setkání, jejichž základem je koncepce pozitivně orientovaného kognitivního tréninku, který staví na zábavnosti a odlehčenosti procvičování, a to jednak formou hry a soutěží. Takto můžeme všem klientům nabídnout smysluplné aktivity, které budou bránit jejich sociální izolaci, přispívat ke zvyšování sebevědomí a prožívání pocitů úspěchu. Při těchto aktivitách nám poslouží zejména publikace a pomůcky, které zakoupíme díky Vaší podpoře (kvízy, pracovní sešity, karty, obrázky, křížovky, hádanky, společenské hry atd.). Bude se jednat o dvouhodinová setkávání, důvodem je vytvoření dostatečného prostoru, který vyplníme nejen tréninkem paměti, ale také rozhovory a drobným občerstvením. Jednotlivé činnosti povede aktivizační pracovnice domova a ředitelka ZŠ Doubrava. Pro žáky to bude zároveň výzva odložit mobil a posílit tak potřebný mezigenerační dialog.