Vždy jednou týdně se v prostorách bohumínského domu dětí scházejí členky volnočasového kroužku zaměřeného na rukodělné činnosti, základy kulinářství, taje kosmetiky či módy.

Takzvaný Dívčí klub se devítiletým až dvanáctiletým slečnám otevřel letos na podzim, jeho tradice však sahá až do 80. let.

„Klub byl tehdy více zaměřený na péči o rodinu a domácnost. Mladé slečny se zde učily stolovat, vyšívat, háčkovat či pečovat o dítě a účastnily se také nejrůznějších soutěží. Já a děvčata jsme se tentokrát rozhodly, že náplň pojmeme o něco moderněji a trochu více rukodělně,“ přiblížila tradici kroužku jeho vedoucí Lýdie Balcárková.

Podle ní si zatím dívky mohly ve staronovém klubu otestovat práci s keramikou, zkusit výrobu šperků, domácího mýdla a kosmetiky, seznámit se s úpravou vlasů či se základy pečení.

„Holky jsou moc zručné a šikovné. Některé činnosti plánujeme společně, s některými přijdou sama děvčata. Zatím jsme si vyzkoušely od každého něco. V budoucnu plánujeme například i návštěvu kosmetického a kadeřnického salonu, práci s módními návrhy či uspořádání malé módní přehlídky,“ doplnila Balcárková.

Vizualizace možné podoby interiéru nádražní haly železniční stanice v Havířově.
Lidé se přou o budoucím využití nádražní haly