„Například specialisty a kvalifikované pracovníky musí zaměstnavatelé z naší oblasti hledat i za hranicemi kraje. Když už je ale najdou, neumí jim pomoci s bydlením," uvádí mluvčí společnosti RPG Byty Kateřina Piechowicz.

Jak by to tedy fungovalo v praxi? Společnost RPG nabídne „novým" lidem byty a startovní slevy na nájmech, firmy poskytnou pracovní pozice. Cílovou skupinou projektu jsou i místní absolventi vysokých škol, kteří často odcházejí z regionu jinam. Také jim chce projekt Mobilita nabízet výše uvedené možnosti a udržet je tak „doma".

Do projektu se mohou zapojit i některá města. Ta by se podílela například na dotování cest daných lidí do zaměstnání. Výměnou by získala nové, vzdělané a práce se nebojící obyvatele, kteří naplní tamní byty RPG.

Jedním z možných partnerů je Orlová. „Pro každé město je samozřejmě výhodné, když v něm bydlí co nejvíce zaměstnaných lidí, kteří mohou pomoci i místní ekonomice," řekl tamní starosta Tomáš Kuča.

O případné spoluúčasti Orlové ale teprve bude jednat městská rada.

„Pokud by vše běželo podle našich představ, mohl by se projekt rozběhnout v praxi během první poloviny příštího roku," dodala za všechny účastníky Mobility mluvčí RPG Byty.