Na kandidátkách do krajských voleb, které se konají 7. a 8. října, se za okres Karviná objevují stará známá jména. Není však vyloučeno, že se v novém krajském zastupitelstvu objeví jména nováčků, někteří jsou totiž nominováni na čelných místech kandidátek a mají poměrně velkou šanci být zvoleni.

Takovéto „želízko v ohni" mají komunisté, za něž bude z druhého místa kandidovat současný náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík.

Rovněž jako dvojka je na kandidátce hnutí ANO zapsán karvinský lékař Martin Gebauer, neúspěšný kandidát na senátora z roku 2014.

Dalším aspirantem na krajského zastupitele je starosta Českého Těšína Vít Slováček, který je na třetím místě lidovecké kandidátky.

Post krajského radního budou obhajovat hned dva kandidáti sociální demokracie. Šéf havířovské ČSSD Jiří Martinek je aktuálně dokonce náměstkem hejtmana pro zdravotnictví a jde do voleb z druhého místa. Karvinský primátor Tomáš Hanzel je na 10. místě kandidátky.

Sociální demokraté z Karvinska mají v končícím krajském zastupitelstvu šest zastupitelů, v říjnu se o tato křesla bude ucházet řada komunálních politiků z Karvinska, např. starosta Petrovic u Karviné a někdejší náměstek hejtmana Marian Lebiedzik, náměstek karvinského primátora a předseda představenstva Baníku Ostrava Jan Wolf, bývalý ředitel bohumínské nemocnice, lékař Vojtěch Balcárek, orlovský starosta Tomáš Kuča anebo bývalý místostarosta Českého Těšína Petr Procházka.

S výjimkou Balcárka jsou však šance ostatních na zvolení omezené.

Na kandidátce ČSSD chybí dlouholetá bohumínská místostarostka a dvě období náměstkyně hejtmana Věra Palková. Rozhodla se ukončit svou politickou kariéru? Její vyjádření se redakci sehnat nepodařilo.

Silnou „armádu" kandidátů vysílají do krajských voleb i komunisté. Kromě již zmiňované „dvojky" Miroslava Hajdušíka, najdeme na 9. místě kandidátky Janu Pohludkovou, současnou zastupitelku a starostku Horních Bludovic. Z 15. místa kandiduje Monika Havlíčková a za ní havířovský primátor Daniel Pawlas.

Pokud by ODS získala aspoň devět mandátů jako má v zastupitelstvu dosud, mohl by v něm zasednout i českotěšínský místostarosta Stanislav Folwarczny, který je na kandidátce na 5. pozici.

Za sdružení Starostové a nezávislí (STAN) kandidují na 8. místě starosta Horní Suché Jan Lipner a na 14. pozici starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Zástupce z Karvinska nominovalo na své kandidátky i TOP 09 (Ladislav Sitko z Rychvaldu) a Pavl Koruna je lídrem kandidátky hnutí Úsvit Národní koalice.