Občanský a řidičský průkaz, průkazka pojištěnce, kreditní karta. To je většinou základní obsah peněženky každého z nás. A vyřídit si při její ztrátě nebo odcizení opět všechny doklady je o pevných nervech, trpělivosti a poplatcích.

První věc, kterou by člověk měl udělat, pokud sáhne do kapsy a zjistí, že si jeho šrajtofli někdo přivlastnil, je okamžité zablokování kreditních karet na telefonním čísle vaší banky, kde jsou operátoři k dispozici čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu.

Další kroky by pak měly okamžitě vést na policejní stanici. Může se stát, že se doklady najdou, důležitější ale je nahlásit jejich ztrátu, aby je někdo nezneužil. Pokud člověk přijde i o občanský průkaz, okamžitě navíc dostane potvrzení o občanském průkazu.

Náhrada bez fotky

„Tento náhradní doklad slouží jako doklad totožnosti do té doby, než je vystaven řádný občanský průkaz. Problém ale může nastat například při jednání v bance, protože na dočasném občanském průkazu není fotografie," řekla Deníku ostravská mluvčí městských strážníků Vladimíra Zychová.

Zároveň dodala, že občané nemají povinnost nosit u sebe občanský průkaz. To ale může působit komplikace v momentě, kdy je potřeba zjistit jejich totožnost například u nehody nebo přestupku.

„Toto neplatí u řidičských průkazů. Ten stejně jako další zákonem stanovené listiny musí mít řidič při jízdě autem u sebe. Pokud je nemá, jedná se o přestupek, za který hrozí bloková pokuta do dvou a půl tisíce korun," vysvětlila mluvčí Zychová s tím, že tento přestupek řeší ostravští strážníci jen několikrát do měsíce.

Vyřizování

Vyřízení nového řidičského průkazu pak standardně trvá dvacet dnů za správní poplatek padesát korun. Doklad lze vystavit i do pěti pracovních dnů. V tomto případě si ale budete muset připlatit express varianta totiž stojí pět set korun.

„V obou případech se na žádost občana vydává náhradní řidičský průkaz, který platí jen na území České republiky a po dobu vyhotovení strojově čitelného řidičského průkazu," vysvětlila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

U občanského průkazu je postup velmi podobný.

„Občan je povinen požádat o vydání nového občanského průkazu do patnácti pracovních dnů po dni, kdy ohlásil jeho ztrátu, odcizení nebo zničení. Občanský průkaz se strojově čitelnými údaji se pak vyhotoví do třiceti dnů a za jeho vydání se platí správní poplatek sto korun," doplnila mluvčí Vojkovská.

Lidé by si měli dát pozor hlavně na průkaz pojištěnce. Jeho ztrátu je totiž podle zákona nutné nahlásit své zdravotní pojišťovně do osmi dnů. K opětovnému vystavení pak stačí doklad totožnosti a vyhotovení nového průkazu, který je obvykle zaslán na adresu trvalého bydliště, pak trvá zhruba dva týdny.