Domov seniorů Luna získalo město od krajského úřadu v nepříliš dobrém stavu a rovněž za nepříliš výhodných podmínek. Nyní nastala doba, kdy radnice musí do objektu investovat několik milionů korun, aby mohl být dále provozován.

„Objekt byl dán do užívání před dvaceti lety. Tehdy však nebyl postaven jako domov seniorů, ale jako penzion. Nesplňuje proto některé dnešní požadavky na bezbariérovost a bezpečnostní požadavky. Nemáme například evakuační výtah a schodiště jsou úzká. Modernizace je proto nutná," řekl ředitel domova Milan Dlábek.

Rekonstrukce začne patrně na jaře příštího roku, senioři jsou však už nyní připravováni na to, že se někteří budou muset na čas odstěhovat a jiní v domově zůstanou i v době stavebních prací.

„Podařilo se nám zajistit dostatečně velký pavilon v areálu nemocnice v Karviné-Ráji. Tam přestěhujeme naše klienty, kteří nejsou soběstační. Jde asi o 80 našich obyvatel. S nimi se do Karviné přestěhuje také veškeré nutné zázemí. Víme, že starší lidé jsou na změny citliví a proto jim situaci vysvětlujeme už nyní, aby byli připravení. Ostatní klienti v domově zůstanou a budou bydlet v pavilonu, který se bude rekonstruovat později," dodala vedoucí domova Yvona Osmanczyková.