Od května totiž v celé České republice platí nové pravidlo, kdy úřad práce žádá u daných žádostí o stanovisko místní městské rady. A Bohumínští už od počátku deklarovali, že zřejmě budou nekompromisní.

„Problémy s ubytovnami registrujeme poté, kdy exministr Drábek zlikvidoval fungující systém sociální práce. Od té doby my i další města poukazujeme na problém s ubytovnami a na plýtvání dávkami ve prospěch majitelů některých ubytoven. Je tedy pochopitelné, že tomu nemůžeme vyjádřit podporu, zvláště když nemáme nyní o klientech žádné podrobné informace. Ze žádostí nyní vyplývá, že zhruba 25 procent žadatelů ani není z Bohumína," uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Na dlažbě ne

„Neznamená to ale, že by ti lidé od zítřka skončili na dlažbě. Víme, že jim úřad práce v takovém případě může poskytnout mimořádnou tříměsíční dávku, která může být až ve výši jejich žádosti na doplatek. To ale jen na zmíněnou dobu tří měsíců, aby si ti lidé uvědomili, že svou situaci opravdu musí řešit," okomentoval situaci krátce po samotném hlasování bohumínský místostarosta Igor Bruzl.

Jak chce město postupovat dál? Sází na sociální práci v terénu. Pokud jsou žadatelé lidé přímo z Bohumína, mohou požádat o mimořádné přidělení bytu.

„Máme, dá se říci, několik desítek sociálních bytů ve vybrané lokalitě, kde probíhají i naše vlastní sociální práce s lidmi a touto lokalitou. Pokud půjde o lidi, kteří nemají vůči městu žádný dluh a umí se i jinak chovat bez přestupků a tak, jak se člověk ve městě chovat má, můžeme byt přidělit," vysvětlil Igor Bruzl.

Pokud jde například o obyvatele z jiných měst, těm bude bohumínský městský úřad hledat bydlení v azylových domech a třeba také mimo území města.

Doplatky schvalovala už i většina dalších měst v okolí. Ta v naprosté většina dávala souhlas jen neproblémovým lidem s trvalým bydlištěm na svém území.