„Všímáme si ale, že lidé si tyto dovolené chtějí opravdu užít a odpočinout si se vším všudy. Stále častěji tak v posledních letech volí tyto zájezdy s polopenzí či plnou penzí, aby měli opravdu co nejvíce pohodlí a času sami pro sebe a svůj odpočinek," říká Zuzana Kondziolková z karvinské pobočky jedné z cestovních kanceláří.

„Jinak už několik let hraje prim Chorvatsko, zájem se zvedá také o Turecko. Naopak pokles zaznamenáváme u Bul-harska," doplňuje.

Kapverdské ostrovy. O tuto méně tradiční destinaci roste v posledních letech zájem klientů jedné z cestovních agentur v Orlové.

„Je to zkrátka něco nového. Navíc je tam opravdu moc příjemné prostředí, koupání, počasí a vše ostatní, což ostatně můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti," říká tamní zaměstnanec Pavel Jež, který již zmiňované Chorvatsko rovněž označuje za dovolenkovou „stálici " místních lidí.

Lidé z Karvinska však slyší také na nabídku exotičtějších destinací. To ale spíše mimo naši klasickou letní sezonu.

„V mnoha těchto zemích panují během našeho léta pro Evropana až nesnesitelné podmínky, jako třeba obrovská vlhkost vzduchu a podobně. Proto tam lidé cestují spíše od podzimu a dále, kdy jsou klimatické podmínky už ustálenější," vysvětluje Hana Raszková z jedné z cestovních agentur ve městě Havířově.

Mezi méně obvyklé lokality tak například patří Thajsko, kam ale stále více lidí létá individuálně bez agentur či cestovních kanceláří. Zájem je třeba také o Mexiko či Dominikánskou republiku.

„Hodně klientů si chce v těchto zemích užít nejen klasickou dovolenou, ale také danou zemi poznat a procestovat. Často tak volí kombinaci poznávacího zájezdu i klasické dovolené dohromady. Tito lidé vyhledávají i země jako Čína, Bali, Jáva či třeba safari zájezdy do Keni," doplňuje zástupkyně havířovské cestovní agentury.

Lidí, kteří se dnes již nespoléhají na cestovní kanceláře, ale svou dovolenou si zařizují zcela sami, obecně přibývá mezi všemi druhy turistů.

Spousta Čechů tak vyráží třeba do Chorvatska na vlastní pěst a ubytování hledají až přímo na místě. Jiní si ubytování hledají přes internet a komunikují přímo s majiteli ubytovacích zařízení, a to po celé Evropě.

„Už několik let takto hledám ubytování v Rakousku a mám s tím jen dobré zkušenosti. Je obvyklé, že vše, co si předem domluvíme, na místě zkrátka platí. Navíc si takto mohu volit termíny i další podrobnosti zcela podle vlastních představ a nemusím se spoléhat třeba na klasickou pobytovou nabídku typu od soboty do soboty a podobně," říká jeden z karvinských turistů své dlouholeté zkušenosti.