Pracovníci MRA v minulých dnech využili příznivých klimatických podmínek, obcházeli jednotlivé domy určené k zateplení a pomocí termokamery u nich dokumentovali úniky tepla. měřilo se například na Moravské ulici, tedy na sídlišti Šumbark II. etapa postaveném na konci 80 let.

Několik tisíc starých oken s rozviklanými dřevěnými rámy, která nejsou pořádně dovřít a kterými uniká velké množství tepla z radiátorů, nahradí v brzké době plastová s výrazně lepšími izolačními vlastnostmi.

Město chystá prostřednictvím Městské realitní agentury (MRA) další etapu sanace obytných domů. Ještě předtím projde celkovou sanací, tedy výměnou oken i zateplením fasády, 10 domů.

„Měření úniků tepla termokamerou je dnes už standardní metodou. Kamera místa s únikem označí na záznamu červeně. Diagnostika následně určí, jak úniku zabránit. Nová plastová okna by měla mít proti těm původním až trojnásobně lepší izolační vlastnosti. Výměna oken je závislá na tom, jak rychle bude probíhat výběrové řízení. Tím, že se jedná o významnou veřejnou zakázku, tak právní stránka je poměrně komplikovaná. Ve fondu nájemního bydlení máme v současné době vyčleněno zhruba 55 milionů korun, které budou proinvestovány na sanaci prvních 10 bytových domů s vysokým tepleným únikem," řekl přímo při měření vedoucí technik investic a oprav MRA Jaroslav Tyll.

Termokameru MRA pořídila především pro dokumentování úniků tepla z domů, ale používá ji také k dalším pracím, například hledaní úniků a havárií na teplovodním potrubí.

„Kameru jsme pořídili za zhruba 100 tisíc korun k realizaci velké výměny oken. Kamerou dokumentujeme únik tepla před zateplením a samozřejmě ji použijeme ke kontrole odvedené práce po zateplení. Při přesném měření je možné dokumentovat rozdíly v setinách stupně Celsia," vysvětlil manažer provozu MRA Petr Valášek.