Ani v případě, pokud by všichni voliči, kteří dali v prvém kole prezidentských voleb hlas Mirku Topolánkovi, Michalu Horáčkovi, Pavlu Fischerovi, Jiřímu Hynkovi, Petru Hannigovi, Vratislavu Kulhánkovi a Marku Hilšerovi, tentokrát své hlasy dali jednotně Jiřímu Drahošovi, na vítězství by to nestačilo.

Miloš Zeman totiž na Karvinsku v prvém kole získal tolik hlasů, že ani součet všech ostatních kandidátů nedá více. Zeman získal 62 526 hlasů, zatímco všichni ostatní jen 45 040.

Ze 17 měst a obcí Karvinska byl součet všech hlasů s výjimkou Zemanových vyšší jen ve čtyřech, a to Českém Těšíně, Horních Bludovicích, Chotěbuzi a Těrlicku.

Ve druhém kole se předpokládá zhruba stejná volební účast. Rozhodně se ale nedá očekávat, že všichni voliči, kteří dali v prvém kole své hlasy neúspěšným kandidátům, je tentokrát dají Drahošovi.

V sobotu odpoledne bude zajímavé sledovat, jak se voliči v jednotlivých obcích rozhodli. Na Karvinsku se však očekává, že Zeman Drahoše porazí. V celorepublikovém měřítku však může být situace jiná.

Po 1. kole byl poměr Zemanovi voliči versus všichni ostatní v ČR 1 985 547 ku 3 162 594. Aby ve 2. kole vyhrál Drahoš, musí na svou stranu získat zhruba dvě třetiny voličů vyřazených kandidátů.

Jak budou volit čtenáři Deníku, napoví anketa pod článkem. 

Mapa trasy obchvatu Karviné.
Stavba silniční obchvatu Karviné nezačne podle plánu