Dům se nedávno mimo jiné „proslavil" nočním požárem v kočárkárně 9. patra, při kterém hasiči zachraňovali místní pomocí kyslíkových masek. Deník o události informoval v článku: Obyvatele karvinského paneláku v noci z bytů vyhnal požár

Barák ale možná časem svou pověst změní. Jeho majitel, firma RPG, chystá několik aktivit a doufá, že také zde bude jednou „normální místo k bydlení".

Popsané zdi, nepořádek ve výtazích a někdy také na chodbách, kočárkárny v patrech, které místy připomínají sklad haraburdí. Takový dojem získá návštěvník baráku při letmé návštěvě.

Samotní nájemníci ale říkají, že největší problémy rozhodně nedělají oni sami.

„Cizí lidé. Bezdomovci, kteří tady chodí přespávat, a mládež z okolí, která se tady na chodbách schází hlavně teď v zimě. My tady chceme bydlet v klidu. Potkáváme se na chodbách, bílí i Romové, většinou se všichni normálně slušně zdravíme a jsme v pohodě," podotýkají obyvatelé domu. „Samozřejmě se při tak vysokém počtu nájemníků občas objeví i někdo, kdo problémy udělá. Ale tak hrozné to není," dodávají.

Firma RPG momentálně pracuje na rekonstrukci domu. To ale není vše. O dům bude pečovat určený domovník. A ten by měl mít také přehled, zda dovnitř nevnikají nezvaní hosté. Dům je sice již dnes uzamčen a dovnitř by se teoreticky měli dostat jen nájemníci.

„Jenže to by se právě muselo přísně hlídat. Hodně lidí tady vpustí kdekoho a nezajímají se, jestli jde jen za někým na návštěvu, nebo dělat nepořádek," podotýkají tamní obyvatelé.

Po skončení rekonstrukce má v domě pracovat i organizace Centrom. Ta by zde podle předběžných zpráv měla vytvořit i místo, kde by svůj koutek mohly najít třeba i matky s malými dětmi.

A podobně laděných aktivit zaměřených na celkový pořádek i vzájemné soužití by zde možná mělo začít fungovat i více.

„Je nám jasné, že půjde opravdu o dlouhodobou práci a sami uvidíme, jaký to přinese konečný výsledek. Rozhodně to nepůjde takříkajíc ze dne na den. Nicméně podle našich zkušeností právě z této lokality víme, že takové snahy smysl mají a dílčí výsledky přinášejí," říká mluvčí firmy RPG Petr Handl.

„Bylo by to fajn. Bydlela jsem tady už jako dítě, a kdysi to tady tak strašné rozhodně nebylo. Snad se to podaří zase změnit," dodala k chystaným aktivitám jedna z nájemnic domu, kterému se zatím stále přezdívá „dům hrůzy".