A ve Fryštátě to skutečně Akce Z je. Bez sebemenšího náznaku ironie! Chlapi přijíždějí v montérkách, v rukou vrtačky či jiné nářadí, které je potřeba při práci. Konečně se totiž členové PZKO mohli pustit do rekonstrukce „své" základny, která bude za pár měsíců větší, modernější a bude v ní ještě útulněji. Na rekonstrukci fryštátské „pézetky" chlapi o sobotách pracují už od začátku února.

Peníze na výměnu oken, zateplení budovy, modernizaci sociálního zařízení, kuchyně a dostavbu budovy ze 70. let minulého století sháněli členové fryštátské PZKO čtyři roky.

„Dvě třetiny nákladů na rekonstrukci máme pokrytou z dotací a ze sbírky, kterou jsme před zhruba půldruhým rokem vyhlásili," říká jeden z členů „rekonstrukčního" týmu Lešek Koch.

Jak dodává sehnat peníze na modernizaci „pézetky" byla fuška. Peníze se nastřádaly ze Státního fondu životního prostředí na zateplení objektu a výměnu oken a dveří a z Euroregionu Těšínské Slezsko na modernizaci kuchyně. Přeshraniční projekt „Regionální kuchyně tradiční jídla z levé i pravé strany Olzy" Karvinští realizují s polským partnerem z GOK Zebrzydowice.

„Teď ještě čekáme na dotační peníze od Wspólnoty Polska z Warszawy. Peníze ze Wspólnoty chceme využít na přestavbu elektroinstalace, centrálního vytápění, rozvodů vody a kanalizace v budově a vnitřní vybavení. Na dovybavení interiéru se ještě peníze snažíme sehnat," říká Lešek Koch.

V plánu mají také zřídit ve fryštátském domě PZKO Hornickou pamětní síň Gustava Morcinka, věhlasného polského spisovatele, který se narodil právě v Karviné. Závěr rekonstrukce by rádi zakončili úpravami venkovního areálu fryštátské PZKO. Ovšem na to jim chybí ještě asi dva a půl milionu korun.

První část rekonstrukce by měla být hotová do konce června 2014.