Podobně jsou na tom i další nakupující, kteří už od minulého víkendu míří přes řeku do polského Těšínaa.

„Někteří zákazníci si ceny i výběr chválí, jiní si zase stěžují, že čekali levnější zboží. Ze zkušeností vím, že nápor zákazníků bude od soboty slábnout, i když pro věnce a hlavně svíčky budou přicházet ještě v úterý," říká paní Agnieszka, která stejně jako další prodejci u řeky nabízí veškerý „dušičkový" sortiment, od živých květin až po svíčky.

CHRYZANTÉMY VYDRŽÍ

Už v pátek proudily kolem břehu Olše doslova davy Čechů, kteří využili státní svátek k nákupům. Podle prodejců si nejvíce lidí domů odnáší živé rostliny v květináčích, zejména chryzantémy. Jejich velkou výhodou je totiž to, že vydrží i mírnější mrazy. K tomu jsou v květináčích, takže je z hrobu neodfoukne vítr. Velký zájem je ale také o věnce a svíčky.

„Nakoupili jsme všechno možné, ale přijeli jsme tady hlavně pro živé rostliny v květináčích. V Česku jsou mnohem dražší. Máme i svíčky, balení stálo jen pět korun, to je téměř zadarmo," chválí nákup pan Josef. Utratil tady okolo šesti stovek. „U nás by to vyšlo na více jak tisícovku," dodává.

„Kdo chce jen svíčky, ty se vyplatí koupit u nás v supermarketu, v akci je seženete levněji. Nehledě na to, že se tady prodíráte davem lidí, parkovat na polské straně není kde," dodává paní Monika.

Podobný scénář je možné vidět také na trzích v polském Zabelkówe, kam jezdí Češi z Ostravska. Tam tvoří česká klientela více jak devadesát procent zákazníků a na místní trhy dokonce pořádají zájezdy české cestovní kanceláře.