Od března 2018 se rozjede třetí fáze EET, která se týká právě kultury. Výše psané tak čeká i divadla malých forem a další amatérské umělce, kteří za svá vystoupení vybírají jakékoli částky. „Pokud jde o příjmy z podnikání dosahované podnikatelským subjektem – například kapelou, pak budou podléhat evidenci tržeb, pokud jsou placeny hotově, platební kartou a podobně,“ říká Monika Bačová z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Nic se ale nejí tak horké. Pokud budou chtít kapely, divadla a další své příjmy legalizovat, ale vyhnout se EET pokladnám, vyplatí se zaevidovat se jako neziskovka. „Pokud by šlo o vedlejší podnikatelskou činnost neziskové organizace - veřejně prospěšného poplatníka, pak by tyto tržby podléhaly evidenci pouze pokud by tržby z podnikání překročily 175 tisíc korun ročně a současně překročily 5 % celkových příjmů,“ doplňuje Ministerstvo financí.

Jeden ze snímků Lucie Anny Přerovské.
Cenzura nebo ochrana mravů? V Havířově běží pře o výstavu aktů

Samotné EET už několik měsíců běží a nyní přidělává vrásky například babičkám, které na velikonočních trzích prodávají ručně malovaná vajíčka a další zboží, které – stejně jako výše uvedené kapely či divadla – dělají z lásky a jako koníček, než pro velké peníze. „Je pravda, že několik prodejců svou činnost ukončilo, například některé babičky či drobní prodejci. Celkem se ale na jarmarku, který se konal minulý víkend, představilo 75 vystavovatelů, žádný drastický pokles tedy nenastal,“ říká Karel Balcar z bohumínské kulturní agentury K3.

Podstatně skeptičtější je Marek Tichý ze Společnosti pro zachování kulturního dědictví historie a romantiky, která se podílí na organizaci velikonočního trhu v Karviné.

„Nemůžu říct, jestli se nám sníží počet komerčních prodejců, nicméně lidé, kteří na jarmark jezdili předvádět nějaké řemeslo nebo prodávat lidové výrobky a jezdili zde nikoli za výdělkem, ale čistě z nadšení, tak tito ukončili svou činnost ve více než 50 procentech. Zavedení evidence pro ně byla moc velká zátěž a rozhodně se to promítne na pestrosti a zajímavosti trhů,“ hodnotí aktuální situaci Tichý.

Studie ukazuje, jak bude vypadat "náhradní náměstí" nedaleko centra Orlové.
Město staví náhradní náměstí

V příštím roce se pak do elektronické evidence zapojí nově i tzv. prvovýrobci. Mezi ně budou patřit vedle farmářů s vlastními výpěstky třeba i lidé, kteří rukodělné výrobky vytvářejí ve volném čase a jejich prodej na tematických trzích chápou jako malé přilepšení. Podle zkušeností pořadatelů se tito drobní výrobci s problémy se zavedením EET nebudou chtít potýkat a z trhů tak zmizí další kus kultury.

Pavla Krůčková