Podle předsedy ekologického sdružení Frygato-Eko Václava Gavlovského se to nepřímo konstatuje i ve studii vlivu stavby na životní prostředí (EIA), která byla v minulých dnech předložena k veřejné diskuzi.

Gavlovský v pondělí před karvinskými zastupiteli zpracování studie, jejíž vyhotovení ukládá investorovi zákon, otevřeně kritizoval.

„Z jejích závěrů je patrné, že jde o zdraví místních obyvatel. Je tam několik sporných momentů, ze kterých lze jasně vysledovat, jaký bude skutečný vliv této stavby na zdejší ovzduší a tím i zdraví obyvatel Karviné a nejbližšího okolí: špatný, ne-li přímo nebezpečný,“ tvrdí Gavlovský.

Podle něj zpracovatelé studie konstatují, že se uvedením spalovny do provozu zvýší hodnoty oxidů dusíku a toxického uhlovodíku vypouštěného do ovzduší. „Pouze u ´ostatních´ látek se konstatuje mírné zlepšení. Ovšem hodnoty těch jedovatých a životu nebezpečných se mají zvýšit,“ opírá svá tvrzení o údaje ze zmiňované studie Gavlovský.

„Ani zpracovatelé studie EIA nevylučují, že se ovzduší na Karvinsku může vlivem fungování spalovny zhoršit,“ tvrdí Gavlovský.

S těmito slovy se obrátil na zastupitele a navrhnul, aby se zpracovala studie ne vlivu stavby na životní prostředí, ale přímo na zdraví zdejších obyvatel. Připomněl také, že petici, jejíž signatáři nesouhlasí se stavbou spalovny, už podepsalo více než 1600 lidí. V té souvislosti padl i návrh na referendum – ať rozhodnou občané!

Slovo si vzal primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) a prohlásil, že nemá nic proti referendu, ale s ohledem na zkušenosti s malou volební účastí v Karviné má obavy, aby to nebyly jen zbytečně vyhozené peníze a neplatné lidové hlasování.

„Klidně veďme o této záležitosti veřejnou diskuzi, město nemá důvod nic zamlčovat. A přede všemi tady říkám, že pokud by se zjistilo, že stavba by měla negativní dopad na zdraví obyvatel Karviné, budu první, kdo navrhne zastupitelům, aby revokovali usnesení, že se spalovnou na území města souhlasí,“ prohlásil primátor.

Vyjma primátora a zastupitele za KSČM Josefa Adámka, který navrhoval udělat mezi lidmi anketu na toto téma, se nikdo ze zastupitelů k této problematice nevyjádřil.

A tento přístup volených zástupců místních obyvatel vadí i ekologům. „Zastupitelé se k ničemu nevyjadřují s argumentem, že tomu nerozumějí. Ale mají rozhodovací pravomoc. To je smutné,“ prohlásil Václav Gavlovský.

Jednání byli přítomni i zástupci krajského úřadu a jednoho z posuzovatelů studie.

„Připadá mi, že panu Gavlovskému chybí argumenty. Pokud bychom se řídili jeho doporučeními, museli bychom se vrátit o tisíc let zpátky, vzdát se veškerých civilizačních vymožeností, chodit pešky a nic nevyrábět. Takhle to přece nejde,“ reagoval na kritiku sdružení Frygato-Eko zástupce odboru životního prostředí krajského úřadu v Ostravě Milan Machač.

Podle něj je uvažování na téma, kde zřídit spalovnu jednoduché. „Vybudujeme ji tam, kde se produkuje nejvíc odpadu. O umístění této stavby se rozhodovalo dlouho a vybíralo se z devíti lokalit. Pokud jde o studii vlivu na životní prostředí, je naprosto průhledná a každý má možnost se k ní vyjádřit,“ tvrdí Machač. Podle něj v tomto nelze obejít zákon a jde tedy jen o to, jak provoz spalovny co nejlépe sladit ekologicky a ekonomicky.

Spalovna komunálního odpadu pro velkou část Moravskoslezského kraje má vyrůst v areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné-Dolech, o čemž rozhodli krajští zastupitelé zhruba před rokem. Přípravy běží a krajští úředníci na stavbu v řádu miliard korun shánějí prostředky.