Kromě nutné a finančně zatěžující analýzy, s jakými osobními údaji na úřadech pracují, proč s nimi pracují a jak jsou zde data zabezpečena, se totiž obce nevyhnou ani zřízení nové pracovní pozice, zvané „pověřenec ochrany dat“, který bude na celou agendu dohlížet.

„Nová pravidla EU jsou naprosto zbytečná a dublují zákon na ochranu osobních údajů. Máme tedy souběžně v platnosti dva zákony, které řeší stejnou věc. Každá obec je navíc za dodržování zákona o osobních údajích odpovědná sama, proto nechápu, proč by se měly další peníze dávat novým pověřencům,“ přibližuje starosta Těrlicka Martin Polášek.

TRANSPARENTNOST KONTRA UTAJOVÁNÍ

„Pro nové nařízení Evropského parlamentu a Rady EU nemám jediné slušné slovo. Spočítal někdo dopad na obce, školy, nemocnice, živnostníky nebo firmy? Na jedné straně transparentně zveřejňujeme téměř vše, a na straně druhé to zase budeme chránit, schovávat, začerňovat?“ kroutí nad nařízením hlavou Pavel Buzek, starosta Dolní Lutyně.

Podotýká také, že představa, co by měl takový pověřenec vykonávat, je velmi mlhavá.

„Každý to vysvětluje jinak a nikdo vám nic přesně neřekne,“ říká. Jeho slova potvrzuje i doubravský starosta Pavel Krsek, podle kterého se navíc celé nařízení paradoxně dotkne právě jednotlivých občanů.

„Přeneseně řečeno, bude to zase občan, kdo pozici pověřence zaplatí. Zaměstnanec se totiž bude hradit z obecní či městské kasy na úkor jiných akcí zaměřených pro obyvatele. Je to jen jiná forma, jak z obcí zase vytáhnout peníze,“ domnívá se Krsek.

A právě z důvodu ušetření nákladů se některé úřady, rozhodly spolupracovat a zaměstnat „sdíleného“ pověřence. Jeden takový by měl dohlížet i nad členskými obcemi Mikroregionu Žermanické a Těrlické přehrady, jiný zase nad úřady v Orlové, Doubravě a Petřvaldě.

Podle zástupců ministerstva vnitra by však bylo nesprávné myslet si, že nová pravidla představují jen „další“ evropský předpis. Pověřenec má podle nich na úřadech svou úlohu a kromě jiného by zde měl dohlížet na dodržování zákona o osobních údajích a poskytovat obcím i občanům poradenství ohledně jejich ochrany.

„Osmdesát procent občanů EU se domnívá, že jejich osobní údaje nejsou dostatečně chráněny,“ uvádí ministerstvo vnitra v obsáhlé metodice, kterou rozeslalo obecním a městským úřadům. A nejen jim. Nové nařízení se totiž dotýká také škol, nemocnic, firem či neziskových organizací.

Podpis memoranda.
Memorandum o spolupráci Havířova a Správy železniční dopravní cesty je podepsané