Kozí farma na kraji města. Šárka Veselá si splnila životní sen vlastní farmu. Na farmě v Dolní Suché pečuje o třicet koz, krávu, koně, prasata a mnoho dalších domácích zvířat.

Každé ráno vypraví na pastvu Evu, Kláru, Lízu, Štěpánku, Lumíra a v neposlední řadě i kozla Rudolfa, kteří se pasou na přilehlých pozemcích.

„Kozy mám pojmenované všechny, vždyť jich je tolik jako dětí ve třídě. Všechny jsou sice bílé, některá má rohy, některá ne, ale ve finále jsou každá jiná. Kozy jsou inteligentní skoro jako psi, když jdu dojit a vyvolávám jejich jména, tak postupně přicházejí," chválí své svěřenkyně Šárka Veselá.

Pozitivní vztah ke zvířatům měla bývalá učitelka už od dětství.

„Bydleli jsme ve městě, a když jsem přes okno viděla nějaké zvíře, tak jsem na něm byla hnedka nalepená. Doma jsme měli psa, křečky, a později mi rodiče pořídili i koně," přibližuje svou lásku ke zvířatům.

Dům, kde nyní funguje její kozí farma, koupil před lety její dědeček a ona zde jako dítě trávila většinu volného času.

„Dědeček si vždycky přál mít na zahradě poníka a páva, tak teď tady máme alespoň koně a třicet koz," říká paní Šárka s úsměvem.

Aby ale začala vyrábět vlastní výrobky jak z kozího, tak kravského mléka, musela ujít kus cesty.

„Pracovala jsem jako učitelka a trpěla jsem zdravotními problémy. Kamarádi mi doporučovali kozí mléko, jenže jsem nevěděla, kde se k němu dostat, tak jsem si pořídila kozu," popisuje první zkušenost s kozím mlékem.

Mléko i sýry jdou dobře na odbyt

Když před zhruba deseti lety opustila práci ve škole, musela si ujasnit, čím se bude dál živit.

„Asi šest let jsem stříhala psy a přitom se učila zpracovávat kozí mléko. Pro vlastní potřebu. Přátelé občas vyzkoušeli a říkali mi, že to je dobré, že bych se tím měla živit. A jelikož je doba zlá a lidé, když musí šetřit, musí jíst a ne nutně stříhat psa, tak jsem se rozhodla vyrábět ve větším," popisuje pětačtyřicetiletá žena.

Mlékárna na farmě funguje od loňského května a předcházely jí dva roky vyřizování a papírování. Vyrábí a prodává mléko a nejrůznější mléčné produkty od sýrů, přes tvaroh až po ochucené dezerty.

„Nikam ale své výrobky nedodávám, jelikož je stihnu všechny prodat tady. Zájem je velký, lidé si v poslední době asi fakt více všímají toho, co kupují, a chutnají jim poctivé domácí výrobky," míní Veselá.

Práce na farmě, zpracování mléka, to je spousta práce a starostí, hlavně kolem zvířat. Havířovské farmářce to ale nevadí.

„Ke zvířatům jsem ale měla vždycky blízko, a proto je moje práce zároveň i koníčkem. Musím sice brzy ráno vstávat, ale tu práci mám ráda a baví mě, jinak bych se z toho zbláznila," říká Veselá.

Jestli po ní tuto práci převezmou i děti, je prý zatím ve hvězdách. „Zvířata sice mají rády, ale teď se pohybují někde jinde. Ale ve dvaceti letech mě taky nenapadlo, že budu jednou pást kozy. To jsem si představovala, že budu cválat na koni s cylindrem na hlavě a teď jsem tady," uzavírá s úsměvem Šárka Veselá.

Martina Kotulová