Jednu přes ústa by přitom zasloužili za to, že ničí historické památky, druhou za to, že lžou.

„To nejsou žádní tvůrci graffiti, ale děcka, která si jednou za rok koupí sprej a jdou se vyřádit. S uměním to nemá nic společného a důkazem jsou i hnusné obrazce, vulgarity a podobné nesmysly, které tato děcka čmárají. Graffiti umělci rozhodně neničí památky, ale tvoří na šedivých škaredých místech, pod mosty, na plotech z panelů kolem nádraží a podobně," řekl Deníku jeden z bývalých členů graffiti scény v Karviné, jenž si všímá i toho, co se ve městě děje dnes.

„Opravdová graffiti scéna je dnes ve městě mrtvá," dodává muž, jehož slova potvrzuje i mluvčí zdejší radnice Šárka Swiderová.

„Když se něco objeví, jsou to klikyháky, vulgarity a podobné, nikoli umění," řekla s tím, že se tato „díla" objevují nejčastěji kolem hřišť, na lavičkách a podobně.

„Není tady tvůrčí prostředí. V Karviné chybí legální plochy, kde by se děckám věnovali lidé, kteří o graffiti něco vědí a mohli je vést. V minulých letech podobné snahy byly, ale úředníci byli spíše liknaví a tak z toho sešlo," říkají další lidé z Karviné, kteří se ve světě graffiti dříve pohybovali.

LEGÁLNÍ PLOCHY

Legální plochy v okolí letního kina mohou využívat zájemci v Havířově.

Probíhaly tam i tradiční graffiti jamy pod vedením zkušeného tvůrce Nikoly Vavrouse.

„Poskytli jsme i další místa, kde graffiti nevadí a naopak jim vzhledově pomůžou. Tady sprejeři pod vedením „art grafiťáka" rea-lizovali své kreace. Tento člověk byl k městu vázán smlouvou a odpovídal i za obsah graffiti," řekla Romana Bartošková z havířovské radnice.

Negativní zkušenosti s vandaly, kteří si hrají na umělce, mají v karvinském okrese všude.

V Orlové město nechalo spousty svých budov natřít speciální barvou, ze které se sprejové výtvory snadněji odstraňují.

„Vloni nám tady sprejeři pomalovali zídky u koupaliště a dokonce i nový tartan u ZŠ Mládí," vyjmenovala některé problémy mluvčí tamní radnice Nataša Cibulková.