Tento muž, ač profesí zámečník, je totiž hotový kouzelník, co se týká vaření přípravy jídla na grilu zvlášť. Jeho schopnosti ocenili i odborníci z oboru, lidé, zabývající se gastronomií, šéfkuchaři vyhlášených interhotelů. Alf Team, jehož je Alfréd Hermann vůdčí postavou, se totiž minulý víkend stal vítězem třetího Mistrovství republiky v grilování, tzv. Grilmanie, které se konala v Brně. Alf Team, který je pojmenován právě podle Alfréda, tvoří ještě jeho žena a dcera a kamarádi – manželé Macurovi, kteří jdou také z Karviné.

Grilmánie probíhala několik měsíců a už v předposledním kole v Opavě byl Alf team velkým, adeptem na celkové vítězství. „Od začátku jsem tvrdil, že to vyhrajeme,“ říká sebevědomě Alfréd Hermann. Když posloucháte, co všechno dokáže na grilu připravit a jak ze sebe chrlí recepty a postupy, nedivíte se, že jeho skupina vyhrála, doslova co mohla. „Trochu mě zarazilo, že všichni připravovali takovou tu klasiku, špízy, steaky a podobně. To my jsme si přípravou pohráli a vyplatilo se. Dokonce mi smekl poklonu i jeden z hlavních rozhodčích, jinak šéfkuchař jednoho pražského interhotelu. Řekl mi, že za to, že rozkrajuji steak, by mě zabil, ale jim to všem prý tak strašně chutnalo,“ usmívá se vítězoslavně Hermann.

Soutěž měla čtyři kategorie – klobásy, mleté maso, steaky a krkovici. /opisovat recepty, to je útok na paměť a hlavně na chuťové buňky. „Dostali jsme jen k dispozici maso, zbytek jsme si museli obstarat sami. Připravovali jsme se na soutěž poctivě dlouhé týdny, zkoušeli, vymýšleli, trénovali. Všechny přísady jsme měli vlastní,“ upozorňuje Hermann, který prý na grilu dokáže připravit úplně všechno – maso, brambor, rýži a třeba i ovoce. Z vítězství má prý obrovskou radost, jen jen mrzí, že letos nemohl poměřit své síly na světové úrovni. „Jelikož se letos česká soutěž o týden zpozdila, nestihli jsme mistrovství světa. To se konalo v Rusku stejný víkend jako naše republikové mistrovství. Ale já tam jednou pojedu,“ dušuje se Hermann.

Alfův závitek

25dkg kyselé zelí

25dkg slanina

4 plátky vepřové krkovice

Sůl, Pepř, Kari koření

Olej, Cibule, 2 stroužky česneku, Pažitka, Paprika sladká, Česnek, Cukr

Postup:

Závitek plněný kyselým zelím a slaninou – vepřovou krkovičku naklepeme, posolíme a popepříme z jedné strany, následně plátek otočíme, kořeněnou stranou dolů. Na plátek masa položíme plátky anglické slaniny a kyselé zelí. Natož se plátky svinou a svážou špagátkem. Potře se olejem smíchaným s kari kořením a paprikou a pečeme dozlatova. Náplň z kyselého zelí – na oleji opečeme do zlatova jemně nakrájenou cibulku, pak přidáme kyselé zelí, trochu opepříme, krátce orestujeme a pak trochu podusíme pak jemně osladíme cukrem. Nakonec necháme vodu vypařit. Zelí necháme vychladnout a do takto připravené směsi přidáme velmi tenké plátečky česneku. Tím je směs hotova.