„Můžeme v klidu odjet do práce? Jak to bude dál vypadat? Hlídáte to a máte vše pod kontrolou?" Podobných telefonátů vyřizovali včera od brzkého rána velitel SDH Bohumín-Kopytov, o. s., František Mlynkec i jeho kolegové hned několik. Místní se na své hasiče zkrátka spoléhají a volají jim, kdykoli je potřeba. A kopytovští hasiči si včera opravdu „mákli".

„Od tří hodin rána jsme ucpávali klapu do kanalizace od řeky Olše. Když se zvedne voda, Olše se nám vlije do kanalizace a začne nás tady topit. Bylo to hodně náročné, ale po několika hodinách práce jsme to zvládli," popisoval včera několik předchozích hodin tvrdé práce František Mlynkec.

Chlapů z místního sboru se tam sešlo několik a každý se činil, seč mohl. „Někteří z nás nešli do škol, někdo si v práci domluvil, že si páteční směnu nadpracuje jindy, a podobně," uvedl velitel sboru.

Spolu se svými kolegy a kamarády pak připravovali pytle s pískem a také neustále monitorovali situaci. „Zdá se, že už se to zlepšuje. Uvidíme, počkáme a pak se snad už kluci půjdou domů také trochu vyspat," sděloval František Mlynkec včera odpoledne.

Výjezdová jednotka SDH Bohumín-Kopytov byla při tom zrušena v roce 2012. Pro mnohé jiné sbory by to znamenalo úplný konec. Už jen proto, že taková situace znamená i odříznutí od financí, které jiné oficiálně fungující sbory ve městech a obcích dostávají.

Kopytovští hasiči ale působí a žijí dál a jedou jako občanské sdružení. „Na naši činnost se sami skládáme, přispívají sponzoři, jezdíme třeba také se sběrem, zkrátka, sháníme finance, jak se dá," uvádějí tito nadšenci.

Jejich sbor má nyní okolo 100 členů. Funguje zde družstvo žen i žáci, členové si také udržují a starají se o vlastní hasičskou techniku.

A má také svou vlastní jednotku 18 mužů, kteří jsou připraveni vyrazit pomoci kdykoli je potřeba.

„Lidé v naší čtvrti jsou na nás zvyklí a spoléhají na to, že nás tady mají. A ostatní bohumínské jednotky mají určitě dost své práce a povinností. A od toho, abychom pomohli našemu Kopytovu, jsme tady přece my," doplňují kamarádi a parťáci z Kopytova.

Zdroj: Youtube