Jednotka vyjížděla jako ke skutečnému zásahu. Teprve po příjezdu na místo se hasiči dozvěděli, že se jedná o cvičení. Podobná cvičení se dosud konala vždy ve dne a přímo ve strojovně stadionu. Tentokrát byl nahlášen únik čpavku v hale a pohřešovaní se měli nacházet v hledišti nad kluzištěm. V hale byla navíc tma a hasiči se museli orientovat jen pomocí baterek.

„Chtěli jsme simulovat reálnou situaci. Zařízení je sice moderní s několikerým jištěním a řádně udržované, přesto je dobré, když si hasiči případný zásah vyzkoušejí," řekl ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Václav Wicher.

O systému ochrany obyvatelstva čtěte v článcích:
Čidla ochrání město před vodou i čpavkem
Na nebezpečí upozorní obyvatele ampliony 

Hasiči museli v ochranných oblecích a pouze za svitu svých ručních svítilen prohledat celou halu a mezi sedačkami hledat ohrožené osoby. Těmi byli dva figuranti a třetí představovala 80 kg těžká figurína.

Jak se ukázalo, hasičům dělaly největší potíže pohyb na strmých schodech stadionu a orientace ve tmě. „Při skutečné havárii by přijelo více jednotek a zásah by probíhal rychleji. Přesto budeme vyhodnocovat některé situace, ke kterým v průběhu cvičení došlo. Důležitá je však zkušenost, kterou hasiči při ztížením pohybu v hale získali," vysvětlil velitel havířovské jednotky Pavel Budina.

Čtěte také o předchozích cvičeních:
Hasiči z Havířova cvičili zásah při úniku čpavku ze zimního stadionu
Hasiči trénovali záchranu člověka přiotráveného čpavkem
Havířovští hasiči cvičně likvidovali únik čpavku

Video ze cvičného zásahu ve strojovně:

Zdroj: Youtube