Ne všude je ovšem úplný klid. „Karanténa jak cyp!“ chechtají se do objektivu tři mladíci porušující zákaz pobývání na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob. 

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19) u tamní zaměstnankyně, 31. března 2020.
V Domově pro seniory Iris v Ostravě řeší koronavirus. Nakazila se ošetřovatelka

Pouštějí si k tomu jakousi hiphopovou hudbu a rozhodně nezachovávají „při kontaktu s ostatními osobami odstup nejméně dva metry“. Snad sází na to, že jsou se zakrytými tvářemi anonymní.

Jako v Pripjati

To student Jirka má náměstí Republiky u „kyvadla“ takřka sám pro sebe a své kolečkové brusle; muziku si pouští pouze do sluchátek. „Jako v Pripjati,“ uvádějí místní k dětském parku ve Fibichově ulici“ a odkazují při tom na ukrajinské město vystěhované kvůli havárii v černobylské jaderné elektrárně. Smutně prázdná jsou i jiná hřiště v Havířově. 

Soukromý dárce věnoval havířovské nemocnici přístroje na dávkování léčiv.
PODÍVEJTE SE: Dárce věnoval nemocnici v Havířově přístroje za bezmála milion

Janek a Pepek, jak se představují, jdou centrem a upíjejí z pivních plechovek. „Vyrážíme vždycky tak na hodinku ven, pošpacírujem a dáme si dvě piva,“ vysvětlují hornický důchodce a strojař na penzi. Milovníkům pěnivého moku vychází v těžkých časech vstříc i První havířovský minipivovar. Od čtyř do šesti hodin odpoledne tu čepují „přes ulici“.

Posílení imunity

„Lichořeřišnice, kim-chi, echinacea,“ kontrují v krámku se zdravou výživou Sluníčko. Nejde o pivo, ale prostředky na posílení imunity. Za tímto účelem nabízí další ekologický krámek provozovaný paní Pavlínou naopak bylinné kapky caga či rejši. Dále má růži stolistou se silnými antibakteriálními a antivirovými účinky a ještě dezinfekci na ruce. 

David Pastrňák (vlevo) se raduje z jedné ze svých 48 tref v letošním ročníku NHL.
Famózní Pastrňákova jízda. Podívejte se na všechny jeho letošní góly v NHL

Ve večerce Perlička nedokážou vyjmenovat zboží, kterého se jim nedostává. Stačí vyslovit „Droždí!“ a hned leží na pultě. U moudré kozy (prodejna farmářských a domácích potravin) zaznamenávají méně korzujících klientů. Zájemci o čerstvé maso však neubývají.

„Se zmrzlinou to vypadá zle, jindy bych si už zamluvila stroj,“ říká majitelka.

"Hříšné" hrátky

Místní sex-shop Růžový slon podle upozornění na dveřích prodává i za nouzového stavu, a to online. "Prodejnu máme uzavřenou kvůli pandemii a nařízení vlády," řekl Deníku Adam Durčák.

„Hranaté kola,“ poznamenává poté k havířovským taxikářům jeden z nich, Luděk. Má na mysli stav, když se nejezdí. „Nevíš, co můžeš chytnout. Jako kolega v Praze,“ líčí.

Teď rozváží potřebné zboží a i jeho až zaráží klid v místech, která obývají spoluobčané vyhlášení sklony ke sdružování se v ulicích. Opatření proti nákaze ctí totiž i v Šumbarku.

V Karviné v OD Kaufland zprovoznilo město první rouškomat.
V Karviné začal fungovat první rouškomat, je v Kauflandu

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Online reportáž