Psychologická pomoc je určena dětem, které se dostanou do situace po fyzickém nebo psychickém týrání, šikaně, úmrtí blízké osoby nebo když se musí vypořádat s jinou osobní krizí. Práci sociálních pracovníků z oddělení sociálně-právní ochrany dětí havířovského magistrátu je v těchto případech nutno podpořit odbornou pomocí.

Psychologické poradny však často mívají dlouhé objednací lhůty. Proto se město rozhodlo navázat spolupráci se Slezskou diakonií, která navýší kapacitu služby odborného sociálního poradenství o krizovou pomoc.

„Slezská diakonie, která provozuje Poradnu pro rodinu Havířov, dětem v mezních životních situacích zajistí krizového interventa a externího psychologa se zkušenostmi pro práci s dětmi, který bude schopný na vzniklou situaci reagovat nejpozději do dvou dnů,“ uvedla náměstkyně primátorky pro sociální rozvoj Alena Zedníková.

Spolupráce sociálního odboru města se Slezskou diakonií by měla začít fungovat pravděpodobně od 1. ledna.

„Děti, které potkají takové náročné životní situace, jakými je třeba fyzické nebo psychické týrání, sexuální zneužití, šikana, úmrtí blízké osoby nebo osobní krize, které jsou obětí nebo svědkem trestného činu či závažné nehody se musí vypořádat s neúnosnou psychickou zátěží. Zde je na místě pomoc takzvaného krizového interventa, který pomůže dítěti projít samotným úskalím krize, porozumět celé situaci a zpracovat ji tak, aby se čím jak nejvíce zabránilo jeho poškození fyzickému či psychickému,“ vysvětluje vedoucí sociálního odboru magistrátu Bernarda Urbancová.

Dodala, že ani tato pomoc není někdy dostačující a je potřeba na ni navázat podporou psychologa, v některých případech i léčbou psychiatra.

Eliška Večeřová, 16. října 2017, Havířov, váha: 2,91 kg, míra: 48 cm
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek