Hnutí ANO, které ve městě vyhrálo volby, bude mít primátora a dva náměstky. Jeden náměstek přibude, takže budou dohromady čtyři. O zbylá dvě místa se podělí ČSSD a Společně pro Havířov.

Za hnutí ANO má do primátorského křesla usednout dosavadní náměstek primátorky Josef Bělica, na posty náměstků Ondřej Baránek a Stanislava Gorecká. Současná primátorka Jana Feberová (ČSSD) se přesune na post náměstkyně a pětici nejužšího vedení města doplní Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL+STAN).

Budoucí primátor Josef Bělica však bude muset vyřešit souběh poslaneckého mandátu a také je krajským zastupitelem.

Pastor orlovské evangelické církve Vladislav Szkandera představil na slavnosti také speciální zvonovou publikaci vydanou k tomuto výročí, o hudební zážitek se postaral soubor Ostravské zvony.
Zvony, které neumlčely ani šachty, znějí v kostele již sto let

„Vím, že to budu muset nějak vyřešit. Včera jsem oznámil místní organizaci, že složím poslanecký mandát. Její členové mi ale doporučili, abych to nedělal. Proto tuto záležitost budu muset řešit na úrovní celorepublikového vedení ANO,“ řekl Josef Bělica.

Koaliční dohoda by měla být podepsána ve čtvrtek.

Změny budou

Podobně jako v Havířově, budou změny na nejvyšších postech i jiných obcích. Například v Rychvaldu, kde zvítězilo hnutí ANO, se zatím o složení nové koalice jedná, nicméně je téměř jisté, že dosavadní starostku Šárku Kapkovou nahradí člověk z hnutí ANO.

S největší pravděpodobností to bude volební lídr Milan Starostka, který krátce vedl město už v roce 2014. Po změně koalice jej nahradila právě Kapková. „Máme silnou pozici, ale chceme jednat se všemi subjekty. Věřím že kolační dohoda bude do konce týdne,“ řekl Milan Starostka.

Komunální a senátní volby 2018. Volební štáb ANO. Ilustrační foto.
V Orlové a Havířově už je jasno, v dalších městech se jedná

Změna na radnici přijde i v Doubravě, kde se mluví o společném postupu dvou sdružení nezávislých kandidátů, odkud tak zřejmě vzejde starosta.

Jednoduší to budou mít v Horních Bludovicích, kde NEZÁVISLÍ získali nadpoloviční většinu mandátů. Do rady však chtějí přizvat někoho z jiné politické strany.

Zasedání havířovských zastupitelů.
Podívejte se, kdo usedne do zastupitelstev Karviné a Havířova