Primátor Havířova Daniel Pawlas reagoval na zvěsti, podle kterých by stát měl do města nastěhovat uprchlíky ze současné migrační vlny lidí z afrických zemí. Vše vygradovalo informacemi o tom, že si ministerstvo vnitra v městské části Šumbark pronajalo dvacet bytů od soukromé společnosti RPG, kam chce přesunout azylanty z pobytového střediska v Dolní Suché, kde by si tím vytvořilo rezervní kapacitu pro nové uprchlíky.

Jak už Deník několikrát informoval, do volných havířovských bytů se stěhují cizinci, kteří prošli azylovým řízením, naučili se základy českého jazyka, někteří už pracují a jejich děti docházejí do běžných českých škol.

„My máme ve městě uprchlické zařízení s omezenou kapacitou. Toto zařízení funguje mnoho let a tamními klienty jsou lidé žádající většinou o politický azyl. Podle mých informací bývají žadatelé v tomto zařízení poměrně dlouhou dobu, než projdou patřičným procesem. Teprve když splní podmínky k pobytu na našem území, je jim nabídnut běžný byt. Jde však jen o jednotky případů," řekl Pawlas.

Primátor nevěří tomu, že by stát chtěl do Havířova stěhovat uprchlíky, kteří v posledních týdnech ve velkém prchají do Evropy zejména z Asie a Afriky.

„Nepředpokládám, že k něčemu takovému dojde, protože si musíme uvědomit, že imigranti musí po zadržení do uprchlických táborů a nelze je umisťovat někam do bytů. To je holý nesmysl. Pokud by snad k tomu mělo docházet, musím kategoricky říct, že tady jsme opravdu radikální a budeme proti tomu bojovat všemi prostředky," reagoval.

Pawlas připomněl určitý podíl viny na současné dezinformaci české veřejnosti ze strany politické reprezentace.

„Je samozřejmě populistické, když naši čelní političtí představitelé v Bruselu slibují nějaké kvóty, kolik imigrantů přijmou. Možná sklízejí úspěch v Bruselu, ale na domácí půdě sklidí velkou kritiku. Já si myslím, že politici by se měli občanů ptát častěji než jen jednou za čtyři roky, když jsou volby," nešetřil kolegy z vysoké politiky havířovský primátor.