Velkým pomocníkem budou také v nebezpečném terénu v Dolní Suché, kde se nacházejí kalové nádrže jako pozůstatek ukončené hornické činnosti.

Vedení městské policie představilo tyto technické novinky novinářům v pátek. Podle ředitele Městské policie Havířov Bohuslava Murase tak mají strážníci podmínky pro to, aby minimalizovali páchání trestné činnosti, zkvalitňovali prevenci negativních jevů a pomohli tak zvýšit bezpečnost občanů. Ale nejen to. Jsou dobrým pomocníkem také při ochraně majetku.

Samosběr jablek v sadech Životice, 10. října 2020 v Havířově-Životicích.
Samosběr v Havířově: Životice ukrývají jablkový ráj. Byl by hřích si neutrhnout

„Nedávno kolegové využili termovizi při kontrole v jedné z garážových osad na území města. Když zaznamenali zvýšenou teplotu, po obhlídce objevili nedovřenou garáž, ze které unikalo teplo. Proto kontaktovali majitele a ten si garáž přijel zamknout,“ přiblížil Petr Šataník, strážník, který novinářům zařízení prezentoval.

Fotky, videa, propojení s telefonem i počítačem

Sedm z osmi termokamer mají havířovští strážníci ve služebních autech, osmá bude k dispozici v mobilní služebně. Zařízení, které na první pohled vypadá jako dalekohled, je možné propojit s mobilním telefonem, na kterém může druhý strážník sledovat, zda jsou ve sledované oblasti nějaká osoby vyzařující teplo.

Dům v Dolní Lutyni, kde se ve středu večer střílelo.
Policie obvinila otce, který po hádce se synem střílel v Dolní Lutyni

Červené zbarvení znamená nejvyšší teplotu, nižší pak zelené a žluté. Zařízení umí pořizovat videa i fotografie, má vestavěný videorekordér a dá dosah až jeden kilometr. Termokamery pořídila městská policie z dotací ministerstva vnitra a přišly na 890 tisíc korun.

Dvě termovize a kamery s nočním viděním využívají při své práci také karvinští strážníci.