Přestože mnoho obyvatel města ještě stále v hornictví pracuje, slavná éra dobývání černého uhlí už je pryč. Jediná šachta na území města, Důl Dukla, byla uzavřena před několika roky a hornické už nejsou ani tradiční zářijové slavnosti. U příležitosti letošního 60. výročí založení města proto Havířovští připravili program, při kterém se bude na hornictví vzpomínat.

Vzpomínání

Hlavní program 19. Setkání hornických měst a obcí s podtitulem Havířovské vzpomínání se bude konat od pátku 19. června do neděle 21. června.

„V současné době máme přihlášeno přibližně 400 účastníků, ale předpokládáme, že jich bude kolem jednoho tisíce. Jde o zástupce hornických měst a obcí z České republiky, Polska, Slovenska, zvali jsme také Rakušany a samozřejmě přijede řada hornických spolků," řekl včera ekonomický náměstek havířovského primátora Eduard Heczko.

Květinové korzo

Sobotní program zpestří oblíbená slavnost Havířov v květech. „Také tato slavnost bude motivována hornictvím. V květinovém korzu tentokrát nepůjdou děti z našich mateřských a základních škol, ale pojedou v něm alegorické vozy s hornickou tématikou a samozřejmě, nebudou chybět hornické kapely a krojovaní havíři. Také doprovodná soutěž floristů bude motto všelijakých důlních skřítků a jiných pohádkových postav žijících v podzemí," řekla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Právě ve čtvrtek se sešli organizátoři akce, aby doladili některé detaily programu.

„Vše je podřízeno hornictví. V čele průvodu půjde patronka horníků svatá Barbora. Průvod bude mít letos jinou trasu. Od magistrátu půjde ke křižovatce u náměstí Republiky, kde však odbočí vlevo, aby se dostal na plochu u Městské sportovní haly. Tam se totiž bude odvíjet program Setkání hornických měst a obcí. Kulturní program Havířova v květech se však v sobotu bude konat přímo na náměstí, jak jsou lidé zvyklí," nastínila ředitelka Městské kulturního střediska Yvona Dlábková.

Po ukončení květinového korza zahraje na náměstí Republiky v centru města kapela Čechomor.