Havířov není městem, který by cizince v životní nouzi striktně odmítal. Naopak, ve městě je malé středisko ministerstva vnitra. V provozu je od roku 1996 a má kapacitu 151 míst, která není zcela naplněna. Mimo to má ministerstvo pronajato několik bytů, ve kterých bydlí cizinci, kteří už prošli azylovým řízením a dostali povolení k trvalému pobytu v ČR. Na místní základní školy také docházejí děti azylantů, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu, ale také činy, Mongolska nebo Tibetu.

„Současná vlna imigrantů ze Sýrie a afrických zemí je o něčem jiném. My jsme zaskočeni informacemi, které se k nám dostávají o tom, kolik imigrantů má být v našem městě ubytováno. Já osobně je stále považuji za fámu, která znepokojuje obyvatele města," řekl v úterý havířovský primátor Pawlas.

Brání se také společnost RPG. „Není pravda, že je to naše společnost, která by chtěla využít přílivu uprchlíků do Evropy k obsazení některých svých volných bytů. Pouze jsme reagovali na žádost o spolupráci ze strany Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra při hledání alternativní možnosti bydlení pro ty klienty ubytovacího zařízení v Havířově, kteří zde již řadu měsíců či dokonce let žijí. Naše společnost nebyla jediným pronajímatelem, kterého ministerstvo vnitra s žádostí o spolupráci již v říjnu loňského roku oslovilo. Nabídka naší společnosti byla následně ze strany ministerstva vnitra vyhodnocena jako po všech stránkách nejvýhodnější, a proto byla dohoda o pronájmu bytů uzavřena právě se společností RPG Byty. Správa uprchlických zařízení si ve dvou fázích pronajala od naší společnosti celkem 20 bytů a toto číslo je konečné," reagoval mluvčí firmy Petr Handl s tím, že o dalších pronájmech pro jakékoli další uprchlíky nejednají.

Jak Handl připomenul, současní cizinci, kterým je nabízeno bydlení v bytech RPG, jsou převážně rodiny s dětmi, které utekly před válečným konfliktem z Ukrajiny a po příchodu do České republiky prošly veškerým přijímacím procesem, na jehož konci jim byla přiznána mezinárodně právní ochrana. „Tito lidé mají tedy vesměs stejná práva a povinnosti jako občané ČR. Navíc jsou ale zařazeni do dlouhodobého integračního programu ministerstva vnitra, což mimo jiné znamená, že nejen jejich děti se vzdělávají ve školách, ale i dospělí absolvují řadu kurzů včetně jazykových a snaží se o zapojení do běžného života. Podle informací, které máme k dispozici, tak některé z rodin přestěhovaných do našich bytů se již dokázaly uplatnit na trhu práce a své životní náklady si hradí z příjmů ze zaměstnání," dodal Handl.

O cizincích, kteří našli azyl v havířovském uprchlickém táboře, mnohdy běžná místní veřejnost ani neví. „Mohou se zcela volně pohybovat, vzdělávat, rekvalifikovat a pracovat v návaznosti na integrační program, jehož jsou účastníky. Často se navíc jedná o lidi vzdělané a velmi kultivované, kteří pouze nemohli z mnohdy závažných důvodů zůstat ve své rodné zemi. Věříme, že štvavá kampaň, která se v posledních dnech proti lidem, kteří u nás žijí zcela legálně a pouze se v naší pohostinné zemi snaží najít nový domov, brzy skončí a nebude dále uměle přiživována," doplnil Handl.

Čtěte také:
Uprchlíci jsou už v regionu dávno. Šíří se i nové fámy
Utečenci? Možná budou i sousedé lidí v bytech RPG
Budoucí prvňáčci přicházejí k zápisům, jsou mezi nimi i cizinci
Děti azylantů louskají češtinu