Premiér Petr Fiala v úterý dorazil do města obléhaného ruskými vojsky vlakem z Polska, aby se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Premiér Petr Fiala v Kyjevě na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským
Fiala i premiéři Polska a Slovinska jsou na Ukrajině. Setkají se se Zelenským

Cesta má slovy mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka plnou podporu prezidenta Miloše Zemana. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) České televizi řekl, že Fialova cesta je vyjádřením toho, že Evropa stojí za Ukrajinou. Má představovat jednoznačnou a silnou podporu. "Je to jasné silné politické gesto," uvedl Lipavský. Bezpečnostní okolnosti nechtěl komentovat, ale zdůraznil, že význam cesty jednoznačně předčí případná rizika.

Risk i odvaha

Jak upozornil také server SeznamZprávy.cz, proti cestě se už vyrojili i kritici. A zatímco drtivá většina české opozice k Fialově misi mlčí, poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se opět nebál vystoupit z řady a českému premiérovi už dopoledne popřál šťastný návrat. „Je to krok nesmírně riskantní, ale také odvážný,“ napsal na svém twitteru.

Hejtman k Ukrajině

Hejtman Vondrák již dříve v rozhovoru pro Deník uvedl, že zejména v regionální politice sází spíše na jména, než na stranickou ideologii. Problémem centrální politiky je podle něj, že se primárně řídí ideologií a bojem o moc - celý rozhovor najdete zde.

Mezi prvními se také vyhradil vůči invazi Rusů na Ukrajině"Je nepřijatelné, aby v civilizovaném světě prosazoval jakýkoliv stát svoje zájmy hrozbou, či okupací jiné svrchované země. Přejeme si, aby co nejdříve nastal klid zbraní a probuzený agresivní ruský medvěd se vrátil k zimnímu spánku," komentoval první den války Ivo Vondrák (kraj v tentýž den rozhodl pozastavit všechny styky s partnerským Vologodským regionem v Ruské federaci).

V pavilonu A na výstavišti Černá louka se otevřelo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), 8. března 2022 v Ostravě.
Ostrava, nová brána pro válečné uprchlíky. Černou louku zaplnili lidé z Ukrajiny

Krajským asistenčním centrem pomoci na Ukrajině, které sídlí na Černé louce v Ostravě, ke včerejšímu dni prošlo více než šest tisíc lidí prchajících z Ukrajiny od začátku jeho fungování (8. března 2022) - VÍCE ZDE. 

Další ohlasy

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) na twitteru uvedl, že Fiala je jeho nadřízeným a někdy politickým oponentem. "Ale ve světle posledních událostí jednoznačně mým premiérem. To říkám jako ministr i občan," dodal. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) napsala, že Česko může být na svého premiéra právem pyšné. "Diktátor Putin musí být poražen," doplnila na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pomoc ukrajinským uprchlíkům, Bohumín, březen 2022.
Bohumínem projde denně tisíc lidí z Ukrajiny, kdo jim pomáhá a jak to vypadá

Zprávu o cestě českého premiéra ocenil i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) premiérovi za jeho krok poděkoval. "Za poslední týdny ČR pomáhá Ukrajině a lidem z Ukrajiny velmi intenzivně. Patříme k zemím, která je nejvíce aktivní a za to patří dík všem, co pomáhají. Tato cesta v této situaci je velmi důležitá," uvedl.

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) hovoří v souvislosti s cestou českého premiéra o podpoře odvaze a povinnosti chránit svobodný svět. "Děkuji za odvahu a solidaritu! Jsem hrdá na našeho premiéra," napsala na twitteru europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).