Požadované dovednosti se odvíjejí také od pozice, o kterou uchazeč usiluje. Na Karvinsku se objevují volná místa zejména pro pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur, všeobecné zdravotní sestry, řidiče osobních a malých dodávkových aut, taxikáře, kuchaře, svářeče, obchodní zástupce, uklízeče v hotelích, číšníky a servírky a nedostatek zaměstnanců hlásí rovněž různá technická odvětví.

„U vyžadovaných kompetencí záleží především na tom, v jakém oboru se chce dotyčný realizovat. My máme v rekvalifikačních kurzech poměrně rovnoměrné zastoupení ve skupinách, které si chtějí zvýšit kompetence v řemeslných oborech a službách, jako je třeba masérství, a na druhé straně zase management a tvorba evropských projektů," uvedl Radek Sikora, ředitel jedné z karvinských organizací nabízejících rekvalifikační kurzy.

Obecně jsou pak podle něj u uchazečů o práci určitě důležité počítačové dovednosti. „Bez těch se dnes obejde málokdo," říká Radek Sikora.

Prim hrají technické obory

Okresní hospodářská komora Karviná považuje za klíčové znalosti z oblasti spotřebitelské, finanční a počítačové gramotnosti, které také podporuje různými vzdělávacími aktivitami.

„Je také důležité, aby lidé vůbec měli pracovní návyky. Firmy jsou připraveny si své zaměstnance ,vychovat' či jaksi dotvořit, aby splňovali jejich požadavky. Mimo jiné také kvůli tomu, že technologie se neustále vyvíjejí," doplnila ředitelka Okresní hospodářské komory Karviná Andrea Hoschnová.

Podle ní je v regionu nedostatek zejména pracovníků s technickým vzděláním.

„Tento region, potažmo kraj, je technicky zaměřen a stále existují disproporce na trhu poptávky a nabídky v technických oborech. Domnívám se, že je nezbytné působit na pedagogy, výchovné poradce, případně i rodiče tak, aby směrovali žáky na studium technických oborů, a posléze dané žáky motivovat, aby v těchto oborech setrvali," říká Hoschnová.

Pravděpodobnost získání zaměstnání je prý mnohonásobně vyšší ve zpracovatelském průmyslu než v jiných oblastech. Poptávka je po absolventech učebních oborů a maturitního i vysokoškolského vzdělání právě v technické oblasti.

Velký důraz se klade i na znalost jazyků. Vede pochopitelně angličtina, v regionu je však hodně preferovaná polština. Otevřít dveře k novému zaměstnání vám ale může znalost němčiny nebo korejštiny. Ve většině případů se zaměstnavatelé spokojují s komunikativní znalostí, kterou zpravidla prokážete na místě.

„Pouze jeden zaměstnavatel, kterého máme v evidenci, požaduje certifikát úrovně C1, většina žádá pouze aktivní znalost bez certifikátu," říká vedoucí oddělení zaměstnanosti úřadu práce v Karviné Jan Rychlý.

„Ze všeho nejdůležitější je samotná ochota pracovat," dodává vedoucí kontaktního pracoviště Úřadu práce v Havířově Radomír Hrnek.

Michaela Zormanová