„Jako naschvál voda vypadává obvykle na večer, když se všichni chystají do koupelny, nebo před polednem, když připravují oběd. Už se z toho stal nepříjemný zvyk. Naštěstí k nám vodárny brzy po nahlášení poruchy posílají cisternu, ale takhle to nejde donekonečna,“ posteskla si jedna z místních maminek s tím, že nečekané přerušení dodávky vody silně pociťují právě rodiče malých dětí.

Podle mluvčího Severomoravských vodovodů a kanalizací (SmVaK) Marka Síbrta se větší množství poruch na vodovodní síti může objevovat například při změnách teplot, při změně hladiny podzemní vody či pokud dochází k pohybu zeminy v jejím okolí. Největší problémy pak způsobují mrazy bez sněhové pokrývky, kdy země zamrzá do větších hloubek, a následné teplejší počasí, kdy mrazy opadnou a země povolí.

„Každou poruchu se snažíme operativně a v co nejkratší možné době řešit, zajistit zásobování pitnou vodou a odvádění vody odpadní tak, abychom eliminovali negativní dopady na obyvatele. Na našich internetových stránkách jsme zavedli také aplikaci, která přináší informace o tom, kdy a kde k poruše došlo, jak je řešeno náhradní zásobování, stejně jako odhad, kdy by měla být podle plánu porucha odstraněna,“ informoval Síbrt.

K problémové situaci v Dětmarovicích pak dodal, že společnost SmVaK chystá na letošní rok řadu investičních akcí na rekonstrukci vodovodních řadů, z nichž jedna bude realizována právě v této obci.

„Hodnota daných investic a rekonstrukcí přesáhne stovky milionů korun. Významný projekt za více než 10 milionů, kdy bude modernizováno 1280 metrů vodovodního řadu v Karvinské ulici, bude realizována také v Dětmarovicích, čímž by se mělo vyřešit i jedno ze zdejších poruchových míst,“ uvedl k situaci mluvčí s tím, že stav vodovodní sítě společnost pravidelně monitoruje a jednotlivé problematické úseky zařazuje do plánů výměn.

Ilustrační snímek.
Z měst odcházejí ročně stovky lidí. Existují ale i výjimky