„V Beskydech teď houby nerostou skoro vůbec. Včera jsem za celý den našel dva hřiby. Červenec je navíc pravidelně nejteplejší měsíc a houby nemají rády teploty nad dvacet stupňů. Může sice nastat výjimka, když bude třeba týden v kuse pršet, ale to zase může přijít i velký vítr, a to je další věc, kterou houby nemají rády.

Letos podle mě bude největší úroda až koncem srpna," přiblížil Jiří Polčák z mykologické poradny při Muzeu Komenského v Přerově.

Aby si mohli houbaři z nasbíraných úlovků připravit různé pochutiny, jako řízky, smaženice, omáčky a další, je důležité znát alespoň základní pravidla sběru hub. Proto bývají k dispozici mykologické poradny, které prohlubují znalosti houbařů.

„Běžně chodí do poradny až dvacet lidí za den. Nyní je však pro sběr hub hluché místo, takže přijde maximálně jeden návštěvník denně. Teď tady byl jeden pán, který přinesl dva žampiony. Ty ale našel doma na zahradě, jelikož ji pravidelně zalévá," říká Polčák.

Nejbližší mykologickou poradnu letos provozuje Muzeum Beskyd z Frýdku-Místku. Ta je k dispozici každé pondělí od 9 do 10 hodin a odpoledne od 13 do 16 hodin.

Na co si dávat při sběru pozor, čeho si všímat, kde sbírat a nesbírat, jak houbu správně utrhnout a další rady a tipy přináší v poradně mykolog Jiří Lederer, který se houbaření věnuje od dětství.

Kromě poradny chystá Jiří Lederer pro návštěvníky muzea i výstavku sezonních hub a na podzim cyklus čtyř přednášek z oblasti mykologie.

Martina Kotulová