„Děti se díky hře učí pracovat s běžnými finančními produkty, jakými jsou třeba stavební spoření, hypotéka či dluhopisy. Navíc v průběhu hry čelí stejným situacím jako v životě – zvýšení daní, narození dítěte, ztrátě zaměstnání nebo nepříjemné návštěvě zloděje,“ vysvětluje princip hry Petra Zawadová, učitelka karvinské ZŠ Školské, kde se do hraní pustili na začátku listopadu.

„Největší přínos tkví určitě v tom, že jsou děti o poznání lépe připravené do běžného života. Ještě před začátkem první hry třeba řada z nich netušila, že existuje nějaký spotřebitelský úvěr, úroky či sankce za nesplácení,“ dodává Zawadová s tím, že projekt by měl na karvinských základních školách pokračovat i v následujících letech.

Hru a její přínos hodnotí pozitivně také sami žáci deváté třídy ZŠ Školská, kteří nabyté zkušenosti využijí nejen v běžném životě, ale i v předmětu ekonomika, který se na zdejší základní škole vyučuje.

„Popravdě, našemu týmu se v prvním kole příliš nedařilo. Utratili jsme příliš rychle hodně peněz za akcie a pak se nám začaly hromadit nejrůznější úvěry a splátky. I díky tomu už ale víme, že je třeba hospodaření a obchodování rozplánovat do budoucna, vytvořit si nějaké úspory a ne vše zbrkle utrácet,“ svěřila se za zdejší deváťáky Michaela Golová.

Myšlenka her finanční gramotnosti se zrodila v karvinském Business Gate centru. Následnou realizaci projektu pak spolu s městem podpořila i Nadace OKD.