Například nováček v seznamu karvinských podniků, kterým je REST&RT na Masarykově náměstí, připravuje svatomartinské menu nabízí od středy 8. do neděle 12. listopadu za 890 korun.

Pochutnat si na pečeném husím stehně se zelím a dvěma variacemi knedlíků můžete naproti v restauraci Vanilla. Tam však menu za 590 korun neobsahuje husí kaldoun. „Každopádně doporučujeme rezervaci,“ říká Michaela Smyčková, majitelka restaurace.

Mistři kuchaři doporučují husu konfitovanou

Co kuchař, to vlastní recept na pečenou husu. Špičkoví šéfkuchaři jsou zajedno v tom, že nejlepší husa je konfitovaná. „Docílím tak toho, že je maso šťavnatější, křehčí a plné chuti. Navíc je tam minimum váhového odpadu,“ vysvětluje šéfkuchař Pavel Čadil.

Havířov, Restaurace Piknik v OC ELAN.
Takové jsou ceny menu v Karviné a Havířově. Oběd pod 150 korun není problém

Také věhlasný šéfkuchař David Wiśniowski sází při přípravě husy na konfitování. „Husu nejprve nasolím a pak nechám v chladu dvě hodiny odpočinout. Pak ji „táhnu“ zhruba 20 hodin v sádle, předtím přidám majoránku, dužinu z pomeranče, pepř, kmín,“ prozrazuje. Červené zelí David připravuje na divokých brusinkách s jablečným pyré a přidává koření do perníku. Jeho oblíbenou přílohou jsou bramborové noky se smaženou cibulkou a petrželkou a také bramborové lokše.

Husa za 450 i menu za tisíc

Na dobrou pečenou husu můžete i letos zajít do restaurace hotelu Dakol v Petrovicích u Karviné. Letošní menu si můžete i s předkrmem dát od 640 korun. Na výběr jsou dva hlavní chody – pečené husí stehno, nebo dušená husí prsa. „Připravujeme okolo stovky porcí a zájem o tuto pochoutku u nás každoročně stoupá,“ prozradila ředitelka hotelu Dakol Michaela Pacanovská.

Husí menu v luxusním podání si můžete dopřát v Zámečku Petrovice, kde k jídlu nabízejí také vinné párování ke každému chodu (od 11. listopadu).

V pneuservisech na Karvinsku začíná zimní sezona. Doporučuje se včasná objednávka.
PŘEHLEDNĚ: Kde v Karviné a okolí přezujete pneumatiky? Vyplatí se rezervace

Svatomartinskou husu ale nabídne od 11. do 17. listopadu také restaurace Baron a v centru Karviné a restaurace Ovečka.

Všichni restauratéři doporučují rezervovat si stůl s dostatečným předstihem.

Restaurace Vanilla

Karviná, Masarykovo náměstí 39/19

otevřeno: Po – Čt, Ne 8 – 22, Pá, So 8- 23 hodin

rezervace: info@vanillakarvina.cz nebo tel: 733104715, svatomartinské menu od pátku 10. listopadu

hlavní chod: pečené husí stehno se dvěma druhy zelí a variací knedlíků (červené zelí, bílé hlávkové zelí, domácí bramborový a domácí špekový knedlík) - 410 Kč

REST&RT BAR

Karviná, Masarykovo náměstí 91/28

otevřeno: St – So 12 – 22, Ne 12 – 17 hodin

rezervace: +420 732 323 033 , e-mail: info@restart-bar.cz, svatomartinské husí menu od 8. do 12. listopadu

hlavní chod: konfitované husí stehno, červené a valašské zelí, variace knedlíků a karamelová jablíčka - 568 Kč

Dinos Restaurant

Karviná, Sv. Čecha 733/5

otevřeno: Po – Čt, Ne 11 – 22, Pá, So 11 – 23.30 hodin

rezervace: na tel. čísle 744 002 162

hlavní chod: pomalu pečené husí stehno, červené, bílé zelí, bramborová roláda, lokše - 495 Kč

Restaurace Baron

Karviná-Fryštát, Pivovarská 13/17

otevřeno: Po - Ne 11 - 22 hodin

rezervace: 733 752 335, e-mail: urbanova.leona@seznam.cz, svatomartinská husa a svatomartinské víno od 11. do 17. listopadu

hlavní chod: do křupava upečená husa, velký výběr příloh a knedlíků (předkrm paštika s pečivem) - 495 Kč

Restaurace Ovečka

Karviná, Polská 117/8

otevřeno: Po – Čt, Ne 11 – 22, Pá, So 11 – 23 hodin

rezervace: +420 723 933 108, svatomartinské menu se podává od 9. do 12. listopadu

hlavní chod - konfitované husí stehno, červené a bílé zelí, variace domácích knedlíků, desert Čokoládový mousse s malinami - 749 Kč

svatomartinské menu: domácí paštika, brusinkový coulis, opečený toast

Zámeček Petrovice

Petrovice u Karviné, Prstná 1

otevřeno: Po – Ne do 22 hodin

rezervace: 606 740 810, e-mail: info@zamecek-petrovice.cz, svatomartinská husa od 10. listopadu

hlavní chod: konfitované husí stehno, karamelizované červené zelí, pečené špičaté zelí, bramborové knedlíky s cibulovou strouhankou - 1075 Kč