V areálu, který dříve sloužil černouhelné šachtě, město se společností RPG (nynější Asental Land) vybudovalo průmyslovou zónu. Aby oba partneři dosáhli na státní dotaci, převedla firma na město pozemky, na kterých pak byly vybudovány příjezdové komunikace, kanalizace a osvětlení.

„Investor sice bude stavět na pozemcích společnosti Asental Land, ale jeho projekt částečně zasahuje i na pozemky, které vlastní město. Proto nás požádal o prodej. Rada s tím souhlasila, ale ještě musí souhlasit zastupitelstvo. Souhlas s prodejem bude samozřejmě podmíněn skutečnou výstavbou objektu," vysvětlil ekonomický náměstek primátora Eduard Heczko.

Firma už vyřizuje projektovou dokumentaci a k souhlasu se stavbou potřebuje mít vyřešeny vztahy s vlastníky pozemků.

Průmyslová zóna Dukla v Havířově-Dolní Suché.

Investorem je firma Mölnlycke Health Care, která už působí v karvinské zóně Nové pole. Podle dostupných informací by se výrobní haly měly stavět už počátkem příštího roku. Práci v nich má najít několik stovek zaměstnanců. Předmětem výroby mají být zdravotnické sety.

Havířov začal průmyslovou zónu budovat na konci roku 2012. Příprava si vyžádala více než 200 milionů korun. Hotovo bylo v lednu 2014. V případě zájmu investorů je možné zónu dále rozšiřovat. Zóna je dobře dostupná po silnici a má i své železniční napojení.

„Projekt jsme realizovali společně s městem, které postupně převzalo největší aktivitu na dalším rozvoji. My samozřejmě máme zájem na vzniku nových pracovních míst a Duklu proto rovněž nabízíme potencionálním investorům. Nadále také pokračujeme v rekultivaci dalších ploch za areálem Dukly," řekl už dříve mluvčí Asental Land Petr Handl.