Dětští tanečníci z bohumínského souboru Radost & Impuls proto vzali do ruky tužku a papír a začali psát seniorům vřelé dopisy. A dědečci s babičkami jim spontánně odepisují. 

Ilustrační foto.
Opilý cizinec se řítil v protisměru po D1 do Polska, zkrotit ho musela policie

„Oslovili nás pracovníci, kteří vedou mladé lidi v tanečním souboru Radost & Impuls, jestli by děti nemohly potěšit obyvatele našeho domova Cesmína a napsat jim dopis, nakreslit obrázek nebo poslat malý dárek,“ líčí začátek přátelství na dálku mezi dětmi a seniory ředitelka Centra sociálních služeb Petra Chalupová.

Překvapení senioři začali na dopisy spontánně odpovídat. „Někteří zvládají napsat dopis sami, jiní vzkazy diktují pracovníkům v sociálních službách a ti je přepisují do počítače a posílají tanečníkům mailem. Klasické papírové dopisy předáváme vedoucím souboru a ti je dále distribuují mezi jednotlivé děti,“ vysvětluje Chalupová. 

Sochy moai  v Třemešné se staly známým symbolem doby rouškové. Nyní své roušky odložily na znamení fáze rozvolňování.
PODÍVEJTE SE: Sochy moai v Třemešné už odložily roušky, kdy je odloží lidé?

Mladí tanečníci, kteří by za normálních okolností právě někde sbírali medaile a těšili svým vystoupením početné publikum, tak místo toho objevují kouzlo komunikace, která pomalu upadá v zapomnění. Díky tomu se bohumínští senioři necítí tak osamělí. Na první osobní návštěvy totiž budou muset vydržet do konce května, některé domovy zvažují až červnový termín.

Dopisování v koronavirové době není jedinou dobročinnou aktivitou, díky níž mají bohumínští senioři žijící v domovech pestřejší dny. Už pátým rokem funguje v Bohumíně projekt Hodinový vnuk, do něhož je zapojena dvacítka bohumínských gymnazistů a středoškoláků. Z Bohumína se tato myšlenka rozšířila i do dalších měst v ČR.

Zběsilý řidič ujížděl policii z Karviné do Českého Těšína.
Zběsilý řidič ujížděl policii z Karviné do Českého Těšína, pak ho našli v křoví

Ještě před koronavirovou krizí navštěvovali studenti seniory v místních domovech osobně a trávili s nimi volný čas. 

„Po vyhlášení nouzového stavu sestavili naši členové zapojení do projektu vědomostní kvízy pro klienty moravskoslezských seniorských domovů. Aktuálně jednáme s jednotlivými zařízeními, kdy se do nich budeme moci vrátit osobně. V první vlně totiž budou zřejmě otevřeny jen pro nejbližší rodinné příslušníky,“ vysvětlil duchovní otec projektu Ivan Sekanina.

Jak dodal, do té doby se pokusí vymyslet alespoň venkovní program v podobě koncertu či vystoupení.

Dětští tanečníci z bohumínského souboru Radost & Impuls vzali do ruky tužku a papír a začali psát seniorům vřelé dopisy. A dědečci s babičkami jim spontánně odepisují. Zdroj: Domov Cesmína

David Valíček - kuchař, který baví lidi a učí je vařit