Někde se moštárny otevírají počátkem září, jinde ještě později. Výjimkou je moštárna Českého zahrádkářského svazu v Ostravě-Radvanicích, kde už moštují od půlky srpna. „Máme otevřeno ve středu a v sobotu. Ve středu mohou lidí přivézt jablka k moštování od 15 do 17 hodin, v sobotu pak vždy dopoledne od 8 do 12 hodin. Účtujeme si čtyři koruny za litr moštu,“ uvedl Erich Pěčka z radvanické moštárny.

V Horní Suché na Karvinsku otevře moštárna v úterý čtvrtého září. „Lidé budou moci přijít mezi 14. až 17. hodinou. Letos je jablek hodně, takže čekáme slušný zájem,“ uvedla Marie Hluzáková z organizace Českého zahrádkářského svazu v Horní Suché na Karvinsku.

V polovině září začnou moštovat ovoce zahrádkáři v Petřvaldě u Karviné. V této moštárně zaplatí lidé za kilogram ovoce, ze kterého jim zahrádkáři udělají mošt, tři koruny. Členové zahrádkářského svazu zaplatí polovinu. Podle zahrádkářů obecně platí, že rané odrůdy jablek nemají takovou výtěžnost jako pozdní. Lidé by také měli vozit k moštování jablka umytá a dostatečně zralá.

Zákazníci také musejí většinou počítat s tím, že odpad po moštování si musejí odvézt a zlikvidovat sami. Jen některé moštárny jej za úplatu zlikvidují. Výtěžnost jablečného moštu se pohybuje od půl litru do sedmi decilitrů z kilogramu jablek.