Letos si žáci základních a středních škol užijí výrazně méně volna než v roce minulém, zatímco loni totiž bylo volných dní 26, letos jich bude pouze 21.

První volno, v tomto případě na rozdíl od loňska, připadá hned na Den české státnosti 28. září, který letos vyjde na pondělí.

Podzimní prázdniny a Den vzniku samostatného československého státu pak přinesou prodloužený víkend v podobě čtvrtečního a pátečního volna 29. a 30. října.

Jarní prázdniny: jako předposlední

Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu letos vychází na úterý a vánoční prázdniny začnou ve středu 23. prosince. Do školy se pak děti vrátí v pondělí 4. ledna.

Pololetní prázdniny připadnou na pátek 29. ledna a jarní prázdniny si na Karvinsku děti užijí jako předposlední v republice, a to od 29. února do 6. března.

Velikonoční prázdniny a Velikonoční pondělí prodlouží „víkend" od čtvrtka 24. až do pondělí 28. března.

Květnové svátky, tedy Svátek práce a Den vítězství, volno nepřinesou, protože oba připadnou na neděli.

Hlavní prázdniny začnou v pátek 1. července a skončí ve středu 31. srpna.

Kolik prvňáčků?

Co se týká počtu dětí, které letos nastoupí na Karvinsku do prvních tříd, ten letos, jak se zdá, nepřinese žádné překvapení, ale bude dál kopírovat vývoj, který sledujeme už několik let.

„Do prvních tříd dvanácti karvinských základních škol je zapsáno 521 žáků, loni nastoupilo 542 dětí," uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

V Havířově očekávají přes 700 prvňáčků. „V sedmnácti základních školách bude letos otevřeno 34 prvních tříd. Nástup se očekává u 746 dětí," okomentovala havířovská mluvčí Eva Wojnarová.

V Bohumíně má nastoupit 217 dětí.

V Orlové by mělo do školních lavic poprvé usednout přes 300 dětí a v Českém Těšíně očekávají, jako v jediném městě našeho regionu, mírný nárůst oproti loňsku. Loni nastoupilo do prvních tříd v Českém Těšíně 248 dětí, letos by jich mělo být více.

Na druhé straně pokles počtu žáků je oproti loňsku, dá se říci, v řádech jedinců, přičemž loňský rok byl považován za takzvaný silný ročník.

Jak navíc upozornila karvinská mluvčí, město se snaží vidět v nižších počtech i výhody.

„Máme v průměru 22 dětí na třídu, což má své výhody, především méně žáků znamená lepší, individuální přístup. I pro příští léta čekáme ve všech školách v Karviné celkový počet žáků okolo 4400 plus minus 50 dětí," vylíčila Swiderová.