Studentky se rozhodly pomoci nemocné Nikolce, která je ve svých necelých dvou letech nejmladším českým občanem trpícím rakovinou pohlavních orgánů. Léčba a zejména dojíždění na chemoterapie do Prahy, Brna nebo Bratislavy je pro rodiče nemocné holčičky finančně náročné. Třída středoškolaček se tak rozhodla udělat radost nejen samotné Nikolce, ale také jejím rodičům.

Hlavní iniciátorky projektu, Jana Koukalová a Markéta Klimšová, přišly s nápadem vyrobit a prodávat antistresové balonky plněné moukou.

„Musela to být velmi rychlá akce, protože Nikolku čekala za deset dní další chemoterapie v Brně. Celá třída náš nápad přijala a všichni pomáhali s výrobou míčků. Vyrobili jsme 350 balonků, které se prodávaly doslova samy! A byli jsme velmi překvapeni – rozprodaly se do posledního kusu," popisuje nadšeně Jana.

Pět tisíc pro nemocné

Studentkám se touto cestou podařilo získat víc než pět tisíc korun, za které nakoupily sedátko do vany a hračky. Celá akce je také motivovala k tomu dále pomáhat i dalším dětem.

„Máme ve třídě malou kasičkou, do ní dáváme drobné, které máme po kapsách nebo nám zbudou z nákupu svačin. Bývá to sice jen pár korun, věříme ale, že se nám časem podaří naspořit pro Nikču větší sumu. Také jsme začaly sbírat plastová víčka a rozhodli jsme se darovat naše staré hračky dětem z dětského domova," říká Jana.

Hlavní cenu, výlet do Štrasburku, třída sice nezískala, celý projekt jim ale dal mnohem více. Při prodeji balonků vždy zazněl Nikolčin příběh a Janě s Markétou se začali ozývat další lidé, kteří chtějí rodině pomoci.

„Z reakcí okolí mám snad ještě lepší pocit než z toho, že jsem mohla sama pomoci. Nikdy bych nevěřila, že do sedmi dnů dokážu zorganizovat takovou akci! Mám z toho naprosto skvělý pocit, který je neuvěřitelně povzbuzující."