Martinovi je dvanáct a žije v Českém Těšíně na sídlišti Svibice. Jeho kamarád Lukáš je o rok mladší. Ač ještě ani pořádně nedošli do puberty, už mají za sebou zkušenost s drogou. Nedávno jim neznámý mladík u supermarketu poblíž jejich bydliště nabídl cigaretu. Neobsahovala však tabák, ale marihuanu…

Postavy tohoto příběhu jsou sice smyšlené, ale je velmi pravděpodobné, že se s určitými nuancemi mezi svibickými paneláky skutečně odehrál. A zřejmě není ojedinělý. Kriminalisté totiž v posledních týdnech zaznamenali zvýšený pouliční prodej marihuany, kterou zhruba dvanáctiletým dětem nabízejí jen o něco málo starší dealeři.

Policii na to upozornila matka jednoho čtrnáctiletého chlapce, když se jí zdála podezřelá změna jeho chování. Udělala mu test na přítomnost omamných látek v těle a ihned zkontaktovala kriminalisty.

Ti se jali prověřit situaci v terénu a zjistili, že toto není náhodný případ. „Dealeři marihuanu nabízejí nejprve zdarma, později chtějí za dávku zpravidla padesát korun. Děti ji kouří buď ve formě balené cigarety, nebo přes skleněnou trubičku," přiblížila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Dětem bývá špatně, točí se jim hlava a zvrací, nicméně účinek drogy zkouší dál.

„Drogy tu byly vždycky"

Víkendovým sondováním přímo v terénu sice Deník nic konkrétního nezjistil, ale málokdo z oslovených se zprávám o kouření marihuany mezi dětmi divil. „To tady bylo vždycky. Ještě když jsem tu bydlela s mými dětmi, tak se tu o tom dost mluvilo," nechala se slyšet asi pětapadesátiletá žena, která byla na procházce se svými malými vnoučaty.

Nic konkrétního jsme nezjistili ani od dětí ze Svibice. Skupinky „náctiletých" nebyly zrovna sdílné. Dotaz, zda jim tam někdo nabízel marihuanu, v nich vyvolal podezřívavé pohledy. Ovšem údajně se s ničím podobným nesetkali.

Že se marihuana nejen na sídlišti Svibice prodává a kouří, potvrdil i velitel strážníků Petr Chroboczek. „O tom nešvaru samozřejmě víme, ale strážníci mají minimum šancí podobný obchod odhalit. Toto mohou sledovat kriminalisté, kteří k tomu mají prostředky, a také to dělají," řekl Chroboczek.

Kouření marihuany je ale fenoménem nejen v Českém Těšíně. Jak potvrzuje policejní mluvčí Zlatuše Viačková, policisté vědí o prodejcích prakticky ve všech větších městech.

Anonymní kontakt na policii

Policisté proto nabádají rodiče zejména dětí v prepubertálním věku, aby byli předvídaví, se svými dětmi mluvili a měli by rozhodně vědět, jak jejich děti tráví volný čas.

„Na případy chceme upozornit především z preventivních důvodů. Vyzýváme rodiče, aby si v rámci svých možností zakoupili volně dostupné orientační testy na omamné a psychotropní látky nebo v případě podezření, že jejich dítě skutečně přišlo do kontaktu s drogou, navštívili dětského lékaře a požádali o provedení kontrolního odběru moče. V případě jakéhokoliv podezření, aby toto zjištění neprodleně oznámili na policii," říká policejní mluvčí.

Zároveň varuje před negativními zdravotními následky, které kouření marihuany může dětem způsobit. „Škodí zejména vnitřním orgánům, a navíc to bývá předstupeň k užívání tvrdých drog," varuje Viačková. Rodičům zároveň nabízí i možnost obrátit se na kriminalisty i anonymně. Využít mohou elektronickou poštu: kaoopctesin@mvcr.cz nebo ka.pis@mvcr.cz.

Na bližší informace, například kolik případů mají hlášeno, zda některé dítě například mělo zdravotní komplikace, jsou kriminalisté zatím skoupí.

„V tuto chvíli ke konkrétním případům můžeme uvést, že jsou rozpracovány. Ke konkrétním osobám informace nemůžeme poskytnout. Na případu intenzivně pracujeme," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Mají však čtyři dealery marihuany, kterým je kolem 18 let. Je proti nim vedeno řízení pro přečin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.