Devětačtyřicetiletá žena, kterou Vatikánu pro tento obřad navrhl místní farář Marcel Puvák, se stala vůbec první Českou v novodobé historii, kterou pokřtila hlava katolické církve.

„To, že Svatý otec mé žádosti vyhověl, bylo veliké překvapení a především radost. Nestává se to denně, že by se takové cti dostalo řekněme ne zrovna známé obci, jako jsou Dětmarovice," svěřil se místní farář s tím, že nejvíce překvapená pak byla asi sama paní Čempelová.

Taťána Čempelová se na křest intenzivně připravuje několik týdnů. Do Vatikánu ji doprovodí i místní kněz.
Žena z Dětmarovic se chystá na křest samotným papežem

Podle ní šlo však především o velké vyznamenání pro celou farnost a místní lidi.

„Naše farnost má obrovské problémy nemáme ministranty, kostelníka, varhaníka a momentálně ani varhany, přesto se zdejší lidé poctivě scházejí a pro ostatní by se rozdali," říká Čempelová, podle které to byli právě místní lidé, kteří do celého křtu vnesli onu vlnu povzbuzení, podpory a radosti.

„Paní Taťána je velice hodná ženská a jsme moc rádi, že se takové pocty dostalo i někomu z tak malé farnosti, jako je ta naše," shodují se oslovení farníci.

Papež František pokřtil Taťánu Čempelovou.
Papež František pokřtil jedenáct lidí, včetně Češky

Ti samotnou iniciační svátost ve Vatikánu prý prožívali spolu svou s ní prostřednictvím modliteb i před televizní obrazovkou.

„Mnozí z nás sledovali televizní přenos s rodinou, ale i se sousedy. Bylo to moc hezké, někteří jsme si i poplakali," dodávají farníci.

SRDEČNÉ PŘIVÍTÁNÍ

Své nadšení z toho, že už je Čempelová takříkajíc „jejich ovečkou", neskrývali ani na první společné bohoslužbě na Velikonoční pondělí.

„Byl to velký krok nejen pro samotnou křtěnou, ale i pro její kmotru a pro celou farní obec. Tuto neděli se proto po nedělní mši konala taková jednoduchá oslava pro farníky, taková snídaně na naší faře. Paní Čempelová zde také poděkovala lidem za jejich podporu a za to, že ji bez okolků přijali mezi sebe," dodal otec Puvák.

Velký rozhovor s Taťánou Čempelovou najdete příští úterý v týdenících Region.

Pavla Krůčková

Ilustrační foto.
Každý sedmý člověk na Karvinsku čelí exekuci