V Bohumíně už pracovníci BM servisu rozjeli opravy naplno. Po Studentské a Žižkově ulici dostává nový povrch také stometrový úsek v Okružní ulici. Dohromady letos radní vyčlenili na opravu chodníků čtyři miliony korun a dalších deset milionů půjde do oprav městských komunikací.

Město Karviná připravuje harmonogram právě v těchto dnech, nicméně o některých investicích je už teď jasno.

„Jako každoročně opravíme běžné rány po zimě, ale máme v plánu i ucelenější opravy chodníků a komunikací. Celkově je na běžnou údržbu komunikací a chodníků na letošní rok vyčleněno v rozpočtu přibližně 4,5 milionu korun, ale bude to nakonec víc," uvedla Šárka Swiderová, mluvčí města Karviné.

Do léta by tak mělo být vystavěno parkoviště v ulici Majakovského u základní umělecké školy. Opravovat se bude v nejbližších měsících také parkoviště v ulicí Kpt. Jaroše a chodník i veřejné osvětlení v Karviné-Ráji.

Do oprav se pouští města i obce

A právě s ohledem na velmi příznivé klimatické podmínky začali už minulý týden v Havířově s plošnou opravou chodníku Čelakovského ulici.

„Naplánovaná je také demolice obytného domu v ulici Obránců míru, objekt je ve velmi špatném technickém stavu, jeho revitalizace by byla velmi finančně náročná. Město musí nejprve stávajícím nájemníkům najít nové bydlení a nové prostory. Na místě demolice zůstane travnatá plocha," uvedla mluvčí města Eva Wojnarová s tím, že toto však přichází v úvahu až někdy na podzim.

Pozadu nezůstávají ani obce. Ve Stonavě se chystají stavební opravy kolem základní školy na Hořanech. Zhotoven tam bude úzký chodník s opěrou a na řadu přijde rovněž i kanalizační systém.

A investovat budou také Petrovice.

„Předně budeme pokračovat ve výstavbě kanalizace, která obslouží asi třetinu obce. Výstavba byla zahájena loni na jaře a její náklady se pohybují okolo 130 milionů korun," uvedl starosta obce Marian Lebiedzik.

S výstavbou kanalizace do značné míry souvisí i harmonogram opravy cest v obci. Postupně tak chtějí s ohledem na technologické možnosti a postupy stavby kanalizace tyto komunikace celkově opravovat, a to v průběhu letošního roku.

Obec také připravuje prodloužení chodníku podél příjezdové komunikace do Petrovic ze směru od Karviné. Chodník naváže na již vybudovanou část a bude končit u vlakového nádraží.