Vážně popálený horník zůstává i nadále v kritickém stavu, druhému muži se daří lépe. Je na standardním oddělení a aktivně komunikuje s lékaři i rodinou. Aktuální zdravotní stav horníků popsal primář zmíněné kliniky Ladislav Petráš.

„U pacienta, který zůstává v kritickém stavu, jsme ve fázi předoperační. Ta nastane brzy, když budeme volit strategii a začneme odstraňovat nekrotické úseky kůže a budeme zahajovat transplantace,“ upřesnil primář s tím, že na terapii spolupracují také traumatologové, plicní oddělení, oční specialisté i neurologové.

Druhý popálený horník utrpěl kromě popálenin i další zranění. Tento poraněný není čistě pacientem popáleninové centra. „Utrpěl i další poranění, další postup řešíme s traumatology a neurochirurgy a snažíme stabilizovat jeho stav do té míry, abychom ho co nejdříve dostali k rodině domů. Je při vědomí a celkově stabilizovaný a začíná se lepšit jeho psychický stav, komunikuje s personálem a rodinou,“ uvedl dále primář Ladislav Petráš.

Zdroj: Youtube

K TÉMATU

Horníci Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se dnes, 27. prosince, poprvé od tragického výbuchu metanu z minulého čtvrtka vrátili do práce. Při důlním neštěstí zemřelo 13 lidí, deset dalších utrpělo zranění.

Tři zranění skončili v nemocnicích, z toho dva v ostravské fakultní nemocnici. Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, je od pátku v domácím ošetřování.

Zdroj: Youtube
Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.
Bezpečnost v dolech? Ne vždy. Důležité jsou výkony!
Důl ČSM na Karvinsku po neštěstí.
Horníci se po explozi metanu vrátili do práce. Někteří přiznali obavy