Jedli Nordmann, smrk pichlavý, smrk ztepilý, borovici černou a další druhy vánočních stromků lze už několik dní koupit před místními obchodními centry.

Ceny se oproti loňsku příliš nezměnily. Jedničkou při výběru zůstává u zákazníků podle prodejců jednoznačně Nordmannská neboli dánská, jedle.

„Ceny jsou příznivé, letos se nezdražilo. Samozřejmě nabízíme stromy v různých cenových kategoriích, ale každý si určitě vybere," hodnotí situaci prodejce Václav Lubijok.

Před karvinským OD Tesco začali vánoční stromky nabízet na začátku prosince a za tu dobu prodali už přes sto kusů. „Nejvíc jde zatím na odbyt jmelí a svazky větví. Loni jsme prodali celkem pět set stromků a letos bude poptávka pravděpodobně ještě větší," říká Martin Saj, který zde stromky prodává druhým rokem.

Cena zůstává stejná. Smrček začíná na 280 korunách, borovice na 450 a jedličku lze pořídit od pětistovky. Částka stoupá úměrně s výškou stromu a s jeho kvalitou.

„Největší zájem je každoročně o dánskou jedli. Při výběru ale rozhoduje cena i vzhled. Je to padesát na padesát," dodává Martin Saj.

Prodej vánočních stromků v Havířově. Zdroj: Deník/Libor Běčák

V Havířově je prý zatím největší zájem o jedle v hodnotě do 500 korun. Následují smrčky a další stromky. „Největší nápor zákazníků ale teprve čekáme," říká prodejce Radek Štípek, který prodává u Kauflandu v Těšínské ulici.

V posledních letech se v nabídce prodejců objevují také stromky v květináčích.

„Lidé o ně mají zájem. Protože ale často neví, jak s takovým stromkem nakládat, přibalujeme jim k nákupu i informační letáky," vysvětluje Václav Lubijok s tím, že při správném zacházení mohou tyto stromečky vydržet i více sezón.

Na většině míst končí prodej stromků 23. prosince, někteří ale budou prodávat i na Štědrý den. „Do deseti dopoledne necháme otevřeno pro největší opozdilce. Kdo je ale chytrý, přijde dřív a vybere si z větší nabídky," dodává Lubijok.

Pavla Krůčková